EU-ledarna möts nu i Bryssel. Foto: Markus Schreiber/Scanpix

EU:s toppmöte inleds i Bryssel

"Mycket god chans att det håller i parlamentet"
2:04 min

Nu på eftermiddagen inleds EU:s toppmöte i Bryssel. Mötet underlättas av att EU-ledare tidigare i dag lyckades enas om EU:s långtidsbudget, som styr unionens verksamhet till och med 2020.

– Jag är glad att det finns en överenskommelse, och jag hoppas att det går att fullfölja och fatta beslut om det här nu, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till Ekot, på väg in till toppmötet.

Nu ökar möjligheten att flytta vissa tak i budgeten uppåt. Kommer detta innebära att fler svenska skattepengar hamnar här i Bryssel eller i olika EU-projekt?

– Det förutsattes faktiskt, både när vi tog överenskommelsen och i min återrapportering, att det skulle leda till så kallad ökad flexibilitet, det vill säga ett minskat återflöde och ett mer fullständigt användande av angivna resurser. Så det tycker jag att vi har förutsett, att de har använt det utrymmet nu.

Men det är ingen risk att Sverige säger nej till den här överenskommelsen?

– Den ligger inom de ramar jag tycker vi gjorde i vår överenskommelse i februari, och bör rimligen därmed ha svenskt stöd.

Fredrik Reinfeldt anser att det är för tidigt att analysera hur mycket dyrare dagens budgetöverenskommelse blir för Sverige, jämfört med det som stats- och regeringscheferna enades om i februari.

EU-parlamentet har lyckats förhandla fram en ökad flexibilitet, alltså möjlighet att flytta pengar i budgeten mellan olika år och olika politikområden. EU-parlamentariker Göran Färm (S) tror nu att en majoritet i parlamentet röstar ja till långtidsbudgeten i nästa vecka.

– Jag vågar inte säga 100 procent, men det är en mycket god chans att det här håller i parlamentet, säger han.

Överenskommelsen om långtidsbudgeten i morse innebär att stats- och regeringscheferna nu i stället kan ägna mer fokus under toppmötet åt kampen mot ungdomsarbetslösheten. EU-ledarna väntas i dag besluta att tidigarelägga en mångmiljardsatsning i de delar av Europa där minst var fjärde person under 25 är arbetslös. Drygt 300 miljoner kronor kommer gå till regioner i Sverige som har extra hög ungdomsarbetslöshet.

Men statsministern är tveksam till hur effektiv den här EU-satsningen kan vara.

– Jag har inte ställt i utsikt att detta är det instrument med vilket du får fram fler jobb och skjuter tillbaka ungdomsarbetslöshet. Det kräver helt andra typer av åtgärder som handlar om konkurrenskraft, om hur vi ska få inre marknaden att fungera bättre och öppna upp för servicetjänster, säger Fredrik Reinfeldt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".