Parterna överens - busstrejken avblåst

1:30 min

Busstrejken är över. I kväll kom beskedet att fackförbundet Kommunal och Bussarbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal.

Förutom att lönerna höjs med 1732 kronor under tre år ska nya entrepenörer som tar över busstrafik vid upphandling i första hand ta över den personal som redan jobbar i bolagen.

Avtalet innebär också att lägstalön införs för yrkesgrupper som inte har det samt att de anställdas inflytande över schemaläggningen ökar.

Kommunals ordförande Annelie Nordström sade sig vara väldigt nöjd över att facket har fått igenom sina fyra viktigaste krav.

Enligt Bussarbetsgivarna är det nya avtalet på drygt tre år och ligger på märket, med löneökningar på samma nivå som för övriga avtalsområden.

– Det nya avtalet innehåller inslag av ökad dialog i samband med upphandlingar i syfte att minska de anställdas oro för anställningstryggheten, skriver arbetsgivarna i ett pressmeddelande.

Strejken har påverkat hundratusentals resenärer i bland annat Stockholmsområdet, Umeå, Strängnäs, Halmstad och Jönköping.

Ännu är det oklart när all trafik går enligt tidtabell igen, men större delen av den trafik som varit uttagen i strejk kommer att börja rulla under fredagen, uppger arbetsgivarna.

I Norrköping, där det har varit trafikkaos under dagen på grund av att besökare på den pågående Bråvallafestivalen haft svårt att ta sig till festivalområdet, kommer trafiken igång igen med omedelbar verkan.

– Vi är jätteglada. Det är enormt glädjande. Nu sätter vi igång igen och håller på att köra ut spårvagnar och bussar, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken, som bland annat har hand om spårvagnstrafiken i Norrköping, till TT.

– Om några timmar tror jag trafiken ska vara igång igen ordentligt, sade han vid 21-tiden.

På lokaltrafikbolaget SL i Stockholm är man lugnade av att slippa se en utvidgning av strejken.

– Vi lägger oss inte i konflikten som sådan, den har vi inte att göra med. Men vi vet hur våra kunder har haft det så vi är väldigt lättade, säger Bengt Stenberg på SL:s pressjour till TT.

Samtal pågår nu med SL:s entreprenörer om att stegvis starta igång trafiken.

– Samtliga av våra bussentreprenörer försöker sätta igång trafiken så fort som möjligt nu under kvällen, men man kan nog inte räkna med att det blir full rulle på en gång. Det tar lite tid att få igång all trafik. Men från och med i morgon bitti räknar vi med att allt ska gå som vanligt, säger Bengt Stenberg.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista