Foto: Yves Logghe/Scanpix

EU: Arbetslöshetssatsning blir dyrare än beräknat

"Det här är bra nyheter"
2:02 min

EU:s satsning mot ungdomsarbetslösheten kommer att kosta mer än vad man trott inför toppmötet med EU:s stats- och regeringschefer. När de skildes efter mötet i Bryssel i natt hade kostnaderna räknats upp med ett par miljarder euro.

– Utöver de sex miljarder som vi reserverade i februari kommer det att bli betydligt mer tillgängligt för att sysselsätta ungdomar. Enligt beräkningar åtminstone åtta miljarder euro totalt. Det här är bra nyheter, sa Europeiska rådets ordförande Herman van Rompuy efter mötet.  

EU vill bekämpa ungdomsarbetslösheten genom att pengar avsätts i EU:s långtidsbudget för åren 2014-2020. För att få fart på åtgärderna ska pengarna ut de första två åren.

I förslagen inför toppmötet har man räknat ut att sex miljarder euro ska finnas tillgängligt, men under toppmötet så räknades summan upp till åtta miljarder. De två extra miljarderna hoppas man kunna få fram genom att vissa andra pengar i EU:s budget inte utnyttjas. För att det ska bli möjligt, så ska pengar kunna flyttas mellan olika år och mellan olika politikområden.

Stödet ska gå till regioner där minst 25 procent av unga under 25 år är arbetslösa, saknar praktik eller utbildning. Meningen är att de inom fyra månader ska ha fått hjälp med något av detta.

Sverige får drygt 300 miljoner kronor till några utsatta områden.

Flera av EU.s regeringschefern ifrågasätter hur effektivt EU kan stimulera fram sysselsättning för unga på det här sättet. I EU är den genomsnittliga arbetslösheten bland unga 23,5 procent, men mycket högre i vissa länder, i Grekland över 60 procent.

Det är tveksamt om miljarderna räcker, säger EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso:

– Tillväxten är en besvikelse och i vissa länder råder socialt nödläge, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".