Större krav på privata välfärdsbolag

1:19 min

Kommuner ska sätta upp mål för privata välfärdsföretag, till exempel inom äldreomsorgen. Det föreslår en utredning i dag. Dessutom ska medborgarnas insyn i företagen öka, men inte till samma nivå som för offentliga verksamheter.

– Det skiljer sig ändå på det sättet att privata företag har exempelvis företagshemligheter. Sen innebär EU-rätten att det finns vissa begränsningar på vilka typer av krav man kan ställa inom ramen för upphandlingen, förklarar utredaren Johan Höök.

– Så att exempelvis kräva att man ska ha insyn på den exakta ekonomin, det tror inte vi är möjligt att ställa som krav, säger han. Utan det får bli på andra typer av frågor man kan begära få insyn i, säger han.

Vilka typer av frågor?

– Personalens kompetens, utbildning, erfarenhet.

Regeringen bad Johan Höök att komma med förslag på hur kommunerna i framtiden ska se till att privata utförare av välfärdstjänsten sköter sig. Bakgrunden är allt fler kommunala verksamheter läggs ut på privata bolag.

I en artikel på DN debatt konstaterar Höök att dagens kontroll varierar från kommun till kommun.

En del gör regelbundna kontroller, andra bara någon enstaka. Johan Höök hoppas att kommunernas större kontroll ger bättre kvalitet även om utföraren är privat.

– Förhoppningen är att kommunerna utvecklas att bli bättre beställare och gör tydligare uppföljningar av de privata utförarna. Då blir det förhoppningsvis också bättre kvalitet i verksamheten.

Utredaren vill också att kommunerna tvingas berätta för invånarna om de olika alternativ som finns, där de finns.

– Delvis är det så i dag, men inte heltäckande på alla områden, säger Johan Höök.

Ivan Garcia

Ekot 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista