Pinochet har miljoner oskattade

I ett fåfängt försök att slippa framstå som en simpel skattesmitare har Chiles förre diktator, den snart 90-årige Augusto Pinochet erbjudit sig att betala fem miljoner dollar i retroaktiv skatt.

En bieffekt av upptäckten av Pinochets hemliga förmögenhet var att skattemyndigheterna började syna hans deklarationer.

Ursprunget till de 16 miljoner dollar som upptäcktes på bankkonton runt om i världen i olika kombinationer av den gamle diktatorns olika namn och efternamn är fortfarande en gåta.

Har inte skattat för pengarna
Men en sak står klar, han har inte skattat för dem, inte ett ord om någon förmögenhet i någon av hans deklarationer.

I ett försök att få det att framstå som en lapsus, simpel glömska eller till och med slarv, har hans advokater nu begärt att få göra om deklarationerna från 1998 till 2003. Pinochet har samtidigt erbjudit sig att betala fem miljoner dollar i skatt retroaktivt.

Det är en möjlighet som den chilenska skattelagstiftningen ger, men i chilenarnas ögon är det en cynisk manöver som knappast kan bromsa Pinochets fall, snarare då accelerera det.

Stödet för Pinochet har minskat
En opinionsmätning som publicerades häromdagen visade att Pinochet nu bara har stöd av sju procent av chilenarna. En radikal, för att inte säga dramatisk, minskning jämfört med hur det var för bara ett par år sedan.

Till det bidrar inte bara avslöjandena av Pinochets skumma affärer och misstankarna att han stulit från statskassan.

Den rapport om tortyr under diktaturen som nyligen publicerats och de rättegångar för människorättsbrott som är på väg att inledas mot honom har också bidragit till det.

Har övergivit honom
Men utan tvekan är det turbulensen kring Pinochets pengar som är den viktigaste orsaken till att så många av hans tidigare anhängare nu har övergivit honom.

Att Pinochet på så sätt dömts av chilenarna redan under sin livstid, även om det ännu inte skett formellt, i domstol, det är kanske ett sundhetstecken.

Men lite obehagligt är det att det är pengar och inte de grova brotten mot mänskliga rättigheter som är det tunga argumentet bakom den domen.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se