Tungt för yrkesfiskare i norra Sverige

2:14 min

Efter larmen och rapporteringen om Östersjölaxen de senaste åren upplever yrkesfiskarna i Bottenhavet och Bottenviken nu en svår sommar. Östersjölaxen har rödlistats av Världsnaturfonden och innehåller förhöjda halter av dioxin. Den går knappt att få sålt längre, förklarar yrkesfiskaren Lennart Sundström utanför Luleå.

– Vi har ingenstans att sälja den helt enkelt, utan det går bara privat till kunder här på kajen. Vi har bara satt ut ett fåtal redskap, en del tror jag inte har satt ut något redskap ännu.

Lennart Sundström, i orange galonbyxor med hängslen på sin båt Nova i Lövskärs fiskehamn, säljer bara mindre mängder lax, trots att laxfiskesäsongen nu kommit igång.

Tidigare år har kustfiskarna i Norrbotten via sitt gemensamma grossistföretag BD Fisk kunnat sälja vidare laxen till grossister i södra Sverige, som i sin tur exporterat fisken till södra Europa till ett lönsamt pris.

Men efter SVT:s Uppdrag granskning avslöjat att detta gjorts trots att det funnits ett förbud mot det sedan flera år tillbaka tycks laxaffärerna i år mer eller mindre dö ut, förklarar Per Forsberg, VD på BD Fisk:

– Jämfört med tidigare år är laxfisket en katastrof. Om vi tidigare år sålt 50 ton lax så kan jag tänka mig att vi pratar om några hundra kilo, kanske upp till ett ton i år.

Förbudet att sälja lax, förutom inom Sverige och i Finland och Lettland, grundar sig på EU:s gränsvärden för miljögifter, där Sverige har ett undantag för de höga värdena av dioxin i bland annat Östersjölax.

I Sverige avråds barn och fertila kvinnor att äta Östersjölax mer än tre gånger per år. För övriga befolkningen kan den till och med vara nyttig med sina omega 3-fetter, även om den inte bör ätas mer än en gång i veckan, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, där det görs provtagningar varje år, säger att några justeringar av gränsvärdena och rekommendationerna inte är aktuella idag – även om dioxinhalterna i lax sjunkit något sedan 1980-talet.

– Men framåt slutet av 90-talet kan man säga att den här nedgången har stannat av. Vi har långt över de gränsvärden som är satta, alltså långt högre halter än vad man har i övriga europeiska länder. Så att man skulle kunna höja gränsvärdena och att det skulle vara mer lax som klarar gränsvärdena, det är inte sannolikt, säger Emma Halldin Ankarberg.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook och Twitter.

Nils Eklund

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista