Svensk pojke omkom i bussolycka i Turkiet

1:18 min

En svensk tonårspojke dog på fredagen i en bussolycka i Turkiet. Ytterligare två svenskar vårdas med svåra skador på sjukhus, enligt Vings uppgifter till UD.

En ung svensk man dog på fredagen i en olycka med en turistbuss i Turkiet. Flera svenskar skadades, och för två av dem är tillståndet kritiskt. Även en dansk kvinna omkom.

– Ving har informerat oss om att en omkommit och att flera skadats, säger Joakim Edvardsson Reimar vid UD:s presstjänst.

Tillståndet för de svenskar som skadades i olyckan var vid 7-tiden på lördagsmorgonen oförändrat.

– Jag har precis fått en rapport om att inget nytt finns att berätta. Än så länge är det läget oförändrat, säger Charlotte Hallencreutz, informatör på Ving, till TT.

Hon berättar att personal från Ving funnits på plats med de drabbade hela natten.

– Vi gör allt vi kan för att stötta så mycket som möjligt, säger hon.

Enligt Charlotte Hallencreutz kontrolleras de bussar som anlitas av Ving löpande.

– Det finns väldigt höga säkerhetskrav på våra leverantörer kring säkerhet på bussarna. Det ska göras kontroller löpande. Men vad som hänt i det här fallet vet inte än. Det får polisutredningen visa.

Svenskarna var på väg tillbaka till sina hotell i Alanya efter en utflykt med Vingresor till Taurusbergen när olyckan inträffade sent på eftermiddagen. Av de 27 ombord var 13 svenskar. Även danska och norska turister var med på utflykten och en 68-årig dansk kvinna dog, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Turkiska medier uppger att den omkomne svensken var i 15-årsåldern. Enligt Vingresor reste han tillsammans med anhöriga.

Efter olyckan fördes alla busspassagerarna till tre olika sjukhus. Av svenskarna fick tio stanna kvar för vård, och för två av dem är tillståndet kritiskt, säger Charlotte Hallencreutz, informatör på Ving, till TT.

Hon säger att Ving har personal på plats på sjukhusen.

– Vi gör allt vad vi kan för att vara ett stöd till dem som drabbats och till dem som förlorat en anhörig. Vi har även kontakt med norska sjömanskyrkan på plats för dem som vill prata och vi har haft kontakt med SOS.

Utrikesdepartementet hade på lördagsmorgonen inte fått någon ny information rörande själva olyckan och inte heller om tillståndet för de skadade svenskarna.

– Personal från konsulatet i Alanya besökte i går de olika sjukhusen. I dag bistår generalkonsulatet i Istanbul för att få så mycket information som möjligt. Man kontaktar de lokala myndigheterna, dels gällande tillståndet för de skadade svenskarna på sjukhus och dels för generell information om händelsen, säger Joakim Edvardsson Reimar på UD:s presstjänst till TT.

 TT/Ekot

Maria Makar/TT

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista