Tre döda i egyptiska demonstrationer

0:58 min

I Egypten dödades i går ytterligare tre personer i samband med demonstrationer mot landets president. Bland de dödade finns en egyptisk journalist och en amerikansk kulturarbetare.

Våldet verkar ha kommit från båda av landets rivaliserande grupper. Den unge amerikanen uppges ha dödats när han fotograferade hur aktivister stormade muslimska brödraskapets kontor i Alexandria. Ytterligare en person miste livet i samband med attacken och Usa kallar nu hem all personal man kan undvara från sin ambassad.

I hamnstaden Port Said dödades en egyptiska journlalist sedan någon slängt ett explosivt föremål mot en demonstration mot presidenten.

I Kairo samlades tiotusentals presidentanhängare till en manifestation och en av talare där varnade motståndarna för att muslimska brödraskapet inte kommer att tillåta någon kupp mot presidenten.

I morgon är årsdagen av Mursis installation som president, ett år som enligt kritikerna gått utan att presidenten lyckats varken med att skapa lugn eller förbättra ekonomin och den sociala situationen i landet.

Då hoppas oppositionen kunna samla miljoner människor med krav på nyval till presidentposten.

Inför morgondagens demonstration har landets armé sagt sig vara beredd att gå in och upprätthålla ordningen om politikerna misslyckas.

Enligt TT avråder svenska utrikesdepartementet sedan i torsdags eftermiddag för icke nödvändiga resor till norra Sinai-halvön i Egypten, norr om den väg som går mellan Suez och Taba.

Ambassaden i Kairo understryker vidare vikten av att hålla sig borta från demonstrationer och folksamlingar då säkerhetsläget kan ändras snabbt.

"Liksom i andra länder i regionen finns en risk för oroligheter i samband med demonstrationer. Sexuella trakasserier kan förekomma i anslutning till demonstrationer men även i vardagliga situationer. Grundregeln för svenskar är att hålla sig borta från demonstrationer och folksamlingar", heter det.

Kajsa Boglind, Kairo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista