Mandelas exfru: Läget mycket bättre

Sydafrikas förre president Nelson Mandela har intensivvårdats i tre veckor och enligt ett uttalande från exfrun Winnie Madikizela-Mandela är han nu "mycket bättre".

– Jag är ingen läkare men jag kan säga att jämfört med för några dagar sedan är det mycket bättre, men kliniskt är han fortfarande dålig, förklarade hon utanför det hus i Orlando West i Soweto där hon och Nelson Mandela levde tillsammans när de var gifta.

Madikizela-Mandela - som genom åren varit mycket omstridd - tackade enligt den sydafrikanska nyhetsbyrån Sapa också medierna för bevakningen av Nelson Mandela och förklarade att familjen var villig att svara på alla frågor utom rent medicinska. Hennes uttalande står i kontrast mot styvdottern Makaziwe Mandela, som i en tv-intervju i torsdags gjorde ett hätskt utfall mot framför all internationella medier som hon kallade "gamar".

Soweto är också målet för USA:s president Barack Obamas besök i dag. I den jättelika förorten, ett "township" sydväst om Johannesburg, återfinns mycket av Sydafrikas våldsamma nutidshistoria. Det var till exempel här som ungdomar 1976 gjorde uppror mot att de påtvingades det "vita" språket afrikaans. Flera av dessa ungdomar tillhör ledarskiktet i Sydafrika i dag.

 Barack Obama var inte ens 15 år när Sowetoupproret ägde rum, men i dag ska han där, enligt programmet, möta unga afrikanska ledare från hela kontinenten. Innan dess ska Obama som är på sitt första officiella besök i landet hålla överläggningar med Sydafrikas president Jacob Zuma.

 Härom dagen sade Obama att han inspirerats av Nelson Mandela och att anti-apartheidrörelsen var den första "politiska aktivism" han deltog i som student på Occidental College i kaliforniska Los Angeles.

Barack Obama och hans hustru Michelle kommer att ha ett privat möte med Nelson Mandelas familj för att "bidra med sina tankar och böner under denna svåra tid", meddelar Vita huset.

Av hänsyn till Nelson Mandelas tillstånd och familjens önskningar kommer de inte att besöka sjukhuset där expresidenten vårdas.

TT