Det blir förbjudet att i hemlighet fotografera eller filma någon i privat miljö. Foto: Yoshikazu Tsuno/Scanpix.

Nya lagar börjar gälla vid halvårsskiftet

2:01 min

Måndag 1 juli blir det förbjudet med kränkande fotografering av privatpersoner och att arbetsgivare kan straffas om de anställer utlänningar utan arbetstillstånd. Dessutom utvidgas brottsbalken, så att fler fall av sexövergrepp ska betraktas som våldtäkt.

– Det är en förändring som dessvärre är helt otillräcklig, säger Madeleine Lejionhuvud, professor i straffrätt vid Stockholms Universitet.

– Utredaren som alliansregeringen satte till ville ha en reglering där ett nej betyder ett nej. Men av någon anledning ville inte justitiedepartementet gå på den linjen - och det är märkligt att vi inte har kunnat uppnå det ännu i Sverige 2013, hon vidare.

Andra lagändringar som träder i kraft från och med 1 juli är att det nu blir förbjudet att i hemlighet fotografera eller filma någon som befinner sig i sin privata miljö eller på en annan plats som är avsedd att vara privat. Det kan vara på en toalett eller i ett omklädningsrum. För att en fotografering ska vara straffbar krävs framförallt att den sker utan tillåtelse från den som blir fotograferad. Straffet kan bli upp till två års fängelse.

En annan lagändring är att arbetsgivare som anställer utlänningar som är här illegalt kan dömas till böter eller fängelse i upp till ett år. De som döms ska också betala en straffavgift till staten – och tanken är att det ska vara polisen som sköter inspektionen av arbetsgivare.

Det här börjar gälla först den 1 augusti, men redan nu från 1 juli kommer papperslösa vuxna få samma rätt till sjuk- och tandvård som asylsökande – och papperslösa barn får rätt till samma vård som de som är bosatta i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista