Två döda och flera skadade i bussolycka i Turkiet

1:47 min

En svensk pojke och en dansk kvinna omkom i den allvarliga bussolyckan i Turkiet i går. Flera andra svenskar skadades och vårdas på sjukhus. Orsaken till olyckan är oklar.

 

Turistbussen var på väg tillbaka till Alanya efter en utflykt när olyckan inträffade.

– Det enda vi vet är att bussen av någon anledning kom i väldigt hög fart och välte. Om den har skenat eller om något annat har inträffat det vet vi inte ännu, säger Charlotte Hallencreutz, informatör på Ving.

Just nu görs en polisutredning och en teknisk undersökning av bussen för att säkerhetsställa hur olyckan kunde inträffa. Enligt Charlotte Hallencreutz kördes bussen av ett bolag som Ving har anlitat i flera år och som ska följa deras säkerhetsrutiner.

– Självklart ser vi över våra bussar hela tiden och alla ska vara i körbart skick. Det ska göras dagliga kontroller av bromsar och sådana saker.

Totalt 13 svenskar fanns med på bussen. En pojke förolyckades alltså, och ytterligare sex svenskar vårdas fortfarande på sjukhus.

Två av dem skadades allvarligt, men deras tillstånd uppges inte längre vara kritiskt.

Charlotta Ozaki Macias, kommunikationschef på UD, berättar att UD har haft personal från generalkonsulatet i Istanbul på plats på sjukhusen där svenskarna vårdas både i går kväll och i förmiddags.

– Nu handlar det om att hjälpa dem som var med på bussen och även dem som inte var det. Vi vet att det finns svenskar på sex olika sjukhus. Vår generalkonsul flög ner till Alanya i morse och vi kommer att finnas på plats så länge det behövs och vi samarbetar givetvis med researrangören Ving, säger hon.

Charlotte Hallencreutz på Ving säger att man nu ser över hur man kan hjälpa de anhöriga och de drabbade på plats i Alanya.

– Som resenär ska absolut kunna känna sig trygg. Det som har hänt är oerhört tragiskt och vi känner oerhört med de anhöriga som har förlorat en familjemedlem, och för de som var med på bussen och som har fått uppleva en sådan här traumatisk händelse på sin semester, säger Charlotte Hallencreutz på Ving.

Hanna Weiderud

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista