1 av 4
En skylt visar vägen till evenemanget i Husby gård. Foto: Ramin Farzin/Sveriges Radio.
2 av 4
Zeliha Dagli säljer mat till hungriga Emine Karakaya i Husby. Foto: Ramin Farzin/Sveriges Radio.
3 av 4
Målade gatstenar i Husby. Foto: Ramin Farzin/Sveriges Radio.
4 av 4
En person målar med en pensel på gatsten i Husby. Foto: Ramin Farzin/Sveriges Radio.

Husby målade gatstenar mot våldet

"Man behöver inte kasta sten och förstöra bilar"
1:53 min

Gatstenar som målas färgglada. Mat, musik och sportarrangemang. En månad efter upploppen hålls ett stort evenemang mot våld i Husby i Norra Stockholm.

– Jag är här för att stötta initiativet. Det är något positivt som händer och så är det en kul grej för mig och min son, säger besökaren Emine Karakaya.

Samira Yousef från organisationen Förorten i centrum står bakom evenemanget, tillsammans med bland annat flera lokala idrottsklubbar, ideella organisationer och kommunen.

En av aktiviteterna går ut på att skapa ett konstverk av målade gatstenar, liknande dem som slängdes på polisen under upploppen.

Man använder olika färger och varje sten ska ha ett budskap. Samira Yousef betonar det viktiga i att lyfta fram ett positivt budskap och ta ställning mot våld.

– Man kan försöka förändra saker och ting på ett annat sätt. Man behöver inte kasta sten, förstöra bilar och förstöra vår stadsdel. I slutändan är det vårt hem. Kom och prata i stället och ta ut din frustration på ett annat sätt, säger hon.

Det är en fin dag på Järvafältet precis nedanför Husby. Evenemanget erbjuder trampolin, hoppborg, fotbollsturnering och andra aktiviteter. Det är en ganska skarp kontrast mot de bilder som för några veckor sedan spreds från området genom olika medier.

– Det var smärtsamt att se och höra att Husbys rykte höll på att förstöras, säger Ali Abdu Mohamed.

Han är en av två nya ungdomsvärdar som anställts efter upploppen för att öka trivseln och tryggheten bland ungdomar i Husby.

En veckas upplopp med bilbränder och stenkastning, i slutet av maj, menar han var väldigt negativt för bilden av Husby som område.

Men samtidigt säger han att upploppen hade en positiv effekt.

– Folk fick upp ögonen för bristerna som finns i förorten. Arbetslösheten och det socioekonomiska. Det är bara synd att politiker och andra makthavare vaknar till efter en sån händelse, vilket man borde gjort redan för x antal år sedan, säger han.

Emine Karakaya, som är på plats med sin son, tycker att det är viktigt att vara positiv.

– Jag tror att det krävs djupgående lösningar. Att lösa folks dåliga självkänsla eller negativa självbild går inte på en dag. Men jag tror på att allt som är positivt har en bra effekt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".