Universitetsstipendier enbart till män

Över en miljon kronor av Lunds och Uppsalas universitets stipendier är reserverade för manliga studenter. Det visar en kartläggning som P3-programmet Front har gjort. (P3 Front)

Pengarna ur de ofta gamla stipendiefonderna är öronmärkta för manliga sökanden på grund av de kriterier som sattes upp när stipendiet instiftades. Det här upprör många av studenterna:

– Det är katastrof, jag visste inte att det var så illa, säger Ida Rosén.

– Det verkar fruktansvärt orättvist, säger Jonas Engman.

– Jag tycker det är för jävligt. Fan, vad orättvist! Jag vill ha samma möjligheter, det här är inte rätt, säger Anna Olofsdotter Lööv.

Studenter är upprörda
Anna Olofsdotter Lööv, Jonas Engman och Ida Rosén pluggar alla i Uppsala och är upprörda över att deras universitet betalar ut nästan en miljon kronor i stipendier, som bara de manliga studenterna kan söka.

Varje år delar de svenska universiteten och högskolorna ut miljoner i stipendier till flitiga och engagerade studenter. De allra flesta stipendierna är könsneutrala.

Mycket pengar till män i Lund och Uppsala
Men bland Lund och Uppsalas universitetsstipendier så finns betydande summor som bara får delas ut till manliga studenter.

I Lund går 200 000 och i Uppsala nästan en miljon kronor enbart till män.

Ansvarig ser inte problemet
Men på universitetet ses inte det här som ett problem.

– Det är inget bekymmer för mig för att 95 procent av våra stipendier är könsneutrala och där får kvinnor 60 procent av dem, säger Christina Sjöholm som är chef för stipendiekansliet på Uppsala Universitet.

– Jag ser inte att vi under överskådlig tid skulle göra något åt det här. Vad som styr oss är donatorns vilja. De ska ha möjlighet att gynna en viss grupp, säger Christina Sjöholm.

Therese Bergstedt
therese.bergstedt@sr.se