Systemchefer förklarar misstänkta mutor

På fredagen kom åtalet i Systembolagshärvan. Av de 92 åtalade är 77 butikschefer, nio av dem misstänks för grovt mutbrott. I förhören ges olika förklaringar till varför de tagit emot bland annat pengar eller resecheckar från de företag som levererar drycker till systembutikerna.

En av de butikschefer i Stockholmstrakten som misstänks för grovt mutbrott fick på sitt privata konto inbetalningar på drygt 34 000 kronor från en leverantörsfirma som säljer sina drycker via Systembolaget.

Han förklarar det med att han ibland lånade pengar av vd:n i leverantörsfirman, då han tillfälligt hade dålig ekonomi. De var ett gäng, som spelade på trav och hockeymatcher och som ibland slog vad, i gänget fanns också leverantörer.

Uppfattade det som present
Den här butikschefen misstänks också ha tagit emot presentkort på resor för drygt 18 000 kronor från en annan leverantörsfirma. Han uppfattade det som att han fått det i present till jul eller någon födelsedag.

Mannens butik har enligt förundersökningen sålt mycket av de här leverantörernas nya drycker, och ställt dem på framträdande platser i sin butik.

En annan butikschef misstänks ha tagit emot sammanlagt nära 33 000 kronor från ett par olika leverantörer.

Fick checkar på tusentals kronor
Om det faktum, att en leverantör gett honom flera checkar på tusentals kronor säger han, att de hade skickats till honom utan att han begärt det.

Han säger att han aldrig fått erbjudande om ersättning från någon leverantör för att sälja just deras produkter men han förmodar ändå att det är för att han sålt mycket av deras produkter som han sett fått pengarna.

Lät första checken ligga länge
Den första checken på drygt 8 000 kronor lät han först ligga länge, men löste in den och de tre påföljande checkarna för at han hade lite dålig ekonomi och föll för frestelsen.

I senare förhör hade fler checkar uppdagats, hans svar då var, att det kan ha haft med det här bonussystemet att göra, eller också var det ett bidrag från leverantören till en personalfest.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se