Hissène Habré. Foto: Scanpix.

Tchads förre diktator Habré gripen

Myndigheter i Senegal grep Tchads förre diktator Hissène Habré i hans hem i Dakar på söndagen. Habre är misstänkt för brott mot mänskligheten under sina åtta år vid makten och ska ställas inför rätta, enligt åklagare.

Gripandet bekräftades av en av Habrés advokater, som sade att Habre gripits i sitt hem och tagits till okänd plats. Advokaten hävdade att han förts bort "illegalt".

Habré har levt i exil i Senegal sedan han blev avsatt 1990. Han anklagas för att ha torterat och mördat meningsmotståndare under sina år vid makten. Människorättsgrupper hävdar att så många som 40 000 personer har dödats.

En rättegång mot Habré ses som historisk, då ingen afrikansk ledare som åtalats för människorättsbrott tidigare har prövats i en regional domstol. Den nu 70-årige Habre ska ställas inför en specialdomstol som sattes upp i februari i år.

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".