1 av 2
Demonstrationer på söndagskvällen utanför presidentpalatset i Kario. Foto: Hassan Ammar/Scanpix.
2 av 2
Demonstranter på Tahrirtorget. Foto: Kajsa Boglind/Sveriges Radio.

Största demonstrationerna i Kairo på över två år

"Betyder hopp om morgondagen"
1:17 min

Från hela staden strömmade folk under söndagseftermiddagen och kvällen mot presidentpalatset och till Tahrirtorget för att kräva att presidentens avgång.

– För mig betyder det här hopp om morgondagen, säger hemmafrun Zeinab, en av hundratusentals Kairobor som trotsat hettan för att demonstrera.

Runt omkring oss på Tahrirtorget vajar Egyptens flagga, det är varmt och trångt och en del demonstranter har klättrat upp i lyktstolpar eller sitter på busshållplatstaken.

Även om stämningen här är uppsluppen så är oron stor för att protesterna ska spåra ur. Muslimska brödraskapets huvudkvarter ska under kvällen ha utsatts för attacker, i Port Said dödades en man av en sprängladdning och i Sinai uppges en polis ha skjutits.

Vid en presskonferens i dag sa presidentens talesman att Muhammed Mursi vill ha dialog och att det är enda sättet att lösa den pågående krisen. Men här på Tahrirtorget ser Zeinab bara en lösning på situationen.

– Presidenten kommer att vara tvungen att avgå, säger Zeinab, för det är folket som har rätten på sin sida.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".