Dean utsedd till demokraternas ordförande

Den tidigare guvernören från Vermont i norra USA läkaren Howard Dean utsågs på lördagskvällen till ordförande i det demokratiska partiet.

Howard Deans främsta uppgift blir att organisera presidentvalskampanjen 2008. Han får uppdraget tros att partiledningen egentligen inte vill ha honom och på villkor att han själv inte ställer upp som presidentkandidat.

Blev frustrerad och arg
Howard Dean ledde kampen om att bli det demokratiska paritets presidentkandidat förra året. Men när han bara blev trea i delstaten Iowa blev han arg och frustrerad.

Doktor Deans så kallade ”I have a Scream-tal” satte stopp för hans presidentambitioner.

Howard Dean entusiasmerade 100 000-tals främst med sitt raka enkla språk och sin kritik mot kriget i Irak.

Ansågs för obalanserad
Men efter skriket ansågs han för aggressiv vänsterorienterad och obalanserad. Efter valförlusten har Howard Dean nu drivit en skicklig kampanj för at bli ordförande i den demokratiska Nationalkommittén.

Partietablissemanget har gjort allt för att stoppa Dean men han har lyfts fram av entusiastiska gräsrötter.

Unik förmåga
Doktor Dean har en unik förmåga att tala direkt till folk, använda Internet och samla in pengar. Sedan Dean lovat att inte själv ställa upp som presidentkandidat nästa gång har han fått Washingtonpolitikernas motvilliga stöd.

Eftersom de amerikanska partierna är svaga på den nationella nivån, de är huvudsakligen valmaskiner, så har en amerikansk partiledare inte samma inflytande som i andra länder.

Många är dock oroliga för att Dean ändå kommer att driva paritet åt vänster och skrämma bort mittenväljarna.

Det är heller knappast någon slump att det demokratiska partiets främsta profil senator Hillary Clinton valt att inte delta i Deans kröning.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se