Hovrättsdom i dag för mordförsök på imam

I dag faller hovrättsdomen mot det par som anklagas för medhjälp till mordförsöket på en uzbekisk regimkritiker i Strömsund i fjol. Åklagaren yrkar på åtta års fängelse för paret för att ha kartlagt offret och hjälpt gärningsmannen med resor och boende.

Tingsrätten slog fast att mordförsöket var politiskt motiverat, men friade paret då man inte kunde bevisa att de hade uppsåt.

Det var i februari förra året som den regimkritiske exiluzbekiske imamen hittades blödande i trappuppgången till sitt hem i Strömsund, skjuten i huvudet. En misstänkt gärningsman tog sig ut ur landet och är internationellt efterlyst.

Men ett par med uzbekisk bakgrund boende i Sverige åtalades för medhjälp till mordförsöket. Enligt åklagaren hade de kartlagt offret, och dessutom hjälpt gärningsmannen med både resor och boende.

Tingsrätten bedömde att det saknades bevis för att paret skulle ha uppsåt och ha vetat om att deras hjälp skulle leda till ett mordförsök.

Dessutom menade rätten att utredningen hade brister och att det inte gick att säga om gärningsmannen var ensam och vem som sköt.

I sin friande dom slår tingsrätten ändå fast att mordförsöket skett av politiska skäl och att det var planerat och genomfört av en organisation utanför Sverige.

Enligt imamens familj vårdas han fortfarande på sjukhus och är inte kontaktbar.

Polisen Ulf Berg, som haft hand om brottsutredningen, sa för ett år sedan till Sveriges Radio att det som inträffat är en tragedi för Sverige.

– Jag tycker att det är helt anmärkningsvärt att man från främmande land skickar en människa för att avliva en imam i Sverige som har fått en fristad här.

Åklagare Krister Petersson yrkar på åtta års fängelse i hovrätten.

Så här sa han för ett år sen om attentatet mot imamen:

– Min bedömning är att attentatet har sin grund i hans verksamhet i Uzbekistan. Sedan har han lämnat Uzbekistan men vem som har velat att han ska röjas ur vägen undandrar sig ännu min bedömning, kan jag säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".