President Mursi utsatt för stor press

Protesterna växer mot president Mursi i Egypten. Vad ligger bakom proteströrelsen? Och vad händer just nu i Kairo?

Sveriges Radios korrespondent Kajsa Boglind på plats i Kairo, har chattat och svarat på frågor.

Milan Djelevic: Hej och välkomna till vår chatt om det dramatiska läget i Kairo? Ställ dina frågor direkt till Sveriges Radios korrespondent Kajsa Boglind på plats i Kairo.

17:50, 1 July 2013

jw: vad hände när hatet växer mot mursi?

Kajsa Boglind, på plats i Kairo:

Attackerna vi sett mot Muslimska brödraskapets kontor både här i Kairo och i andra egyptiska städer är exempel på det växande hatet mot Mursi och Muslimska brödraskapet. Samtidigt sa flera av de demonstranter jag talat med på Tahrirtorget att det inte handlar om hat mot någon person utan att det är en väldig frustration mot Mursi som politiker som byggts upp under lång tid och att man inte vill honom något illa om han bara avgår.
Nu återstår att se hur natten blir och om det blir fler sammandrabbningar mellan de båda sidorna.

17:51, 1 July 2013

Mauritz: Egyptens unga, välutbildade medelklass vs. Mursis och de äldres "islam-tänk" synes vara en olöslig ekvation. Samma dilemma i olika schatteringar ser vi i hela Mellanöstern. Årtusenden av "way of life", ristat i sten, skall nu rivas upp. Jag tror att vi har att se fram emot decennier av instabilitet. USAs försök att skjuta sönder dessa strukturer på några månader och införa deras typ av demokrati vill vi inte se igen.

Kajsa Boglind, på plats i Kairo: Just utländsk inblandning verkar vara ett rött skynke för demonstranterna. Både idag och igår har jag hört antiamerikansk retorik och det har också förekommit bilder på USA:s Kairoambassadör med ett kryss över ansiktet, precis som på bilderna på Mursi som kräver hans avgång.
Samtidigt behöver ju Egypten bistånd från omvärlden, inte minst nu när landets ekonomi är så dålig.

17:53, 1 July 2013

Nils: Är det inte oroväckande att militären blandar sig i och hotar med åtgärder, om inte politkerna gör som de säger.

Kajsa Boglind, på plats i Kairo: När det gäller armén har demonstranterna lite olika uppfattningar. Jubel utbröt ju bland många i samband med generalens uttalande för en liten stund sedan - eftersom det uppfattades som ett tydligt stöd för demonstranternas sak.
Samtidigt minns många de övergrepp som militären begick, bland annat mot demonstranter, i samband med den övergångsregering armén ledde mellan Mubarak och Mursis styre. De som var med då och kanske blev misshandlade är inte lika entusiastiska nu.

17:58, 1 July 2013

Göran: Är det troligt att presidenten avgår självmant?

Kajsa Boglind, på plats i Kairo: Fram till idag skulle jag ha sagt att det verkade otroligt, men efter det som skett nu på eftermiddagen - med flera ministrar som lämnat hans regering och arméchefen som verkar ha tagit ställning för demonstranterna - så är det lite svårt att se att han har något val.

18:00, 1 July 2013

Mauritz: Jag fick fly ut ur Egypten i januari 2011, hals över huvud. Mitt bagage är kvar på hotellet i Suez. Knappast rätt tid att åka och hämta det, eller?

Kajsa Boglind, på plats i Kairo:

Det är svårt att säga, jag är här i Kairo med mina tre barn och har inte känt mig orolig för vår säkerhet - om man bara undviker de största folkmassorna och ställen där risken är stor för sammandrabbningar. Samtidigt verkar Kairo nästan lugnare än i exempelvis Alexandria och mindre städer. Jag vet inte exakt hur det är i Suez. Men vi får väl hoppas att väskorna står kvar!

18:03, 1 July 2013

Eva: Det finns ju två läger här, ett som vill ha bort presidenten och ett som ger honom sitt stöd. Hur stor är risken för att de här grupperna tar till vapen mot varandra?

Kajsa Boglind, på plats i Kairo: Det har tyvärr redan skett, exempelvis i natt då demonstranter gick till attack mot Muslimska brödraskapets högkvarter här i Kairo och mötes av kulor innifrån byggnaden. Enligt statliga nyhetsbyrån Mena dödades fem av angriparna. Också i andra, mindre städer har de båda sidorna drabbat samman med vapen och i ett par fall har det rört sig om mindre sprängladdningar.

18:05, 1 July 2013

Hassan: Vilka är oppositionen? Tillhör de en och samma grupp/organisation eller är det flera olika grupper som demonstrerar?

Kajsa Boglind, på plats i Kairo: Den politiska oppositionen är väldigt splittrad och har haft svårt att leverera något politiskt alternativ till Mursi och Muslimska brödraskapet. Demonstrationerna nu har i stället organiserats av en relativt ny aktivistgrupp - Rebellerna eller Tamarod som de heter på arabiska. Denna grupp har egentligen bara en fråga - att få bort president Mursi. Nu deltar också andra grupper, till exempel oppositionens politiska partier.

18:09, 1 July 2013

Miranda: Vilket samhälle vill majoriteten av Egyptens befolkning ha? Vill man ha ett demokratiskt samhälle? Vill man ha sharialagstiftning?

Kajsa Boglind, på plats i Kairo: Jag tror att landet är väldigt delat när det gäller hur mycket religion som staten ska stå för. På en demonstration jag var på till stöd för Mursi sa flera jag talade med att de stödjer honom för att han har islams bästa för ögonen. På motståndarsidan har jag hört många som tvärtom retat sig på den religiösa retoriken och menar att de är goda muslimer även utan att muslimska brödraskapet kommer med pekpinnar för att lära dem hur man ska leva.

18:19, 1 July 2013

Viktor: En politiker från Brödraskapet varnar, enligt vad Ekot skriver på webben, militären för att gå emot konsitutionen. Det skulle innebära statskupp. Lyssnar militären på sånt?

Kajsa Boglind, på plats i Kairo: Jag tror att de har tänkt igenom det uttalande de gjorde nu i eftermiddags och att de bestämt sig för att de vill vara i det vinnande laget. Konstitutionen är väldigt omstridd och det är mycket möjligt att de kan hitta sätt att motivera sitt ingripande.

18:21, 1 July 2013

Miranda: Är delar av oppositionen komprometterad därför att de är allierade med den tidigare odemokratiska regimen?

Kajsa Boglind, på plats i Kairo: Det är ett av Mursi och muslimska brödraskapets argument - att demonstrationerna i själva verket är iscensatta av Mubarakanhängare. Det kan nog stämma att det finns Mubarakanhängare bland demonstranterna men de är vad jag kan bedöma i så fall en mindre grupp.

18:23, 1 July 2013

Mats Jacobsson: Muslimska brödraskapet och Mursi kom ju till makten vid ett demokratiskt val. Man hör inte så mycket i mediarapporterna nu exakt vad det är som demonstranterna vänder sej mot. Kan du kort sammanfatta vad det är i Mursis politik som retar upp demonstranterna. Finns det någon bra och tillförlitlig engelskspråkig tidning i Egypten som bevakar händelserna?

Kajsa Boglind, på plats i Kairo: Jag kan börja med att tipsa om Al Ahram online och Daily News Egypt som båda har nyheter på engelska på nätet.
Jag kan hålla med om att det ibland har varit lite svårt att få svar på vad det är som demonstranterna är arga på - men det är nog också så att det är en rad saker. Mycket handlar om ekonomin, att arbetslösheten stiger liksom matpriserna. Andra tycker att Mursi varit för maktfullkomlig och dålig på att kompromissa. Yttterligare andra menar att han haft islam snarare än Egyptens bästa för ögonen.

18:26, 1 July 2013

Milan Djelevic: Då avslutar vi chatten. Tack alla ni som skickat in frågor. Och tack Kajsa Boglind, Ekots utsända i Kairo, för svaren du levererat.

18:26, 1 July 2013

Kajsa Boglind, på plats i Kairo: Tack för alla bra frågor! Jag ska försöka ge så många svar som möjligt i min rapportering de kommande dagarna!
Kajsa Boglind, Kairo

18:29, 1 July 2013

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".