Naturvårdsverket vill fortsätta reda ut hur stor vargstammen bör vara i Sverige. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Naturvårdsverket kan inte ge besked om vargen

"Vi behöver analysera vidare"
1:48 min

Naturvårdsverket vill i dag inte bedöma hur stor vargstammen ska vara i Sverige för att vara livskraftig. I höstas talade myndigheten om en stam på 380 djur.

Men efter den senaste tidens intensiva debatt om varg och vargjakt anser myndigheten att olika forskare ger så olika underlag att man nu vill avvakta med att ge något tydligt svar till  EU-kommissionen i den frågan.

– Det som vi inte kan svara på i dagsläget, är exakt hur många vargar som behövs, för gynnsam bevarande status och så vet vi inte riktigt hur vargens framtidsutsikter är, säger Mark Marissink, enhetschef på Naturvårdsverket.

Var sjätte år rapporterar Sverige in tillståndet för en rad skyddsvärda arter och naturtyper till EU. De bedömningarna offentliggjordes i dag. Men när det gäller vargstammen vill Naturvårdsverket inte dra nån slutsats om den så kallade bevarandestatusen, det vill säga hur stor stammen behöver vara, för att vara livskraftig.

Enligt Mark Maricink, har den senaste tidens debatt gjort att många forskare engagerat sig i frågan. De har lämnat in olika underlag, olika beräkningsmodellera och kommit fram till så olika slutsatser runt inavel och genetik, att myndigheten inte kan sätta ner foten.

– Så vi vet inte riktigt vad de säger. Vi behöver analysera vidare, med hjälp av de här forskarna, säger han.

Så sent som i höstas bedömde Naturvårdsverket att det behövs omkeing 380 vargar Sverige för att vargstammen långsiktigt ska bevaras . Att man nu inte vill lämna besked i frågan är oerhört gåtfullt, säger Mikael Karlsson, ordförande i Svenska naturskyddsföreningen.

– Jag tycker att Sverige skämmer ut sig åter igen i vargfrågan. Naturvårdsverket lyssnar inte på den tydliga bilden som forskarna har gett under väldigt många år. Självklart kommer EU-kommisionens kritik mot Sverige att stärkas, med risken för att det här hamnar i EU-domstolen och Sverige tappar vargförvaltningen, säger han.

Svenska Jägareförbundets Torbjörn Lövbom tycker att det är bra att myndigheten avvaktar mer forskarunderlag just i den här frågan, men ifrågasätter hela hateringen av vargfrågan.

– Vi bollar så mycket siffror, att till och med vi som är initierade i det här börjar fundera på vad sista siffran var, och det sänker ju också företroendet för hela processen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".