En stor andel av dem som arbetar på landets universitet och högskolor har en tidsbestämd anställning. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Få har fast universitetsjobb

Facket: Läget är alarmerande
2:05 min

En tredjedel av alla som forskar och undervisar på landets högskolor och universitet har tidsbestämd anställning. Det är betydligt fler än i arbetslivet i övrigt, och alldeles för många, enligt Sveriges universitetslärarförbund, som tagit fram SCB-siffrorna som Ekot tagit del av.

Facket ser läget som alarmerande.

Alexandra Krettek, professor i Folkhälsovetenskap vid Nordic School of Public Health i Göteborg, är en av dem som haft många tillfälliga kontrakt.

– Man får ju ingen arbetsro om man ska inrätta en forskarkarriär. Vet man att man har två år på sig så går ju tiden väldigt snabbt. Det blir att man nästan hela tiden söker jobb, i stället för att uträtta något vettigt, säger hon.

Det är Sveriges universitetslärarförbund (Sulf) som tagit fram siffror från Statistiska centralbyrån som visar, att det var en tredjedel av alla som undervisade och forskade vid Sveriges universitet och högskolor 2012, som hade en tidsbegränsad anställning. Och det innefattade inte doktorander.

Enligt Karin Åmossa, chefsutredare på Sulf, leder det till att lärarna får svårt att planera långsiktigt, och att pedagogiken blir lidande. Och det handlar inte bara om de yngre forskarna.

– Det är även många äldre som går på tidsbegränsade anställningar, i decennier. Man kan till och med bli professor, och fortfarande inte få en tillsvidare anställning, säger hon.

Av de stora statliga universiteten är det Karolinska Institutet som har allra flest med tillfällig anställning, 51 procent. Stockholms universitet är tvåa på 40 procent och Uppsala universitet på 38 procent. Karolinska institutets dekan för forskning, Hans-Gustaf Ljunggren ser en risk i att ge unga forskare fasta jobb för tidigt, vilket andra universitet i Europa gjort.

– Och många av dem har i dag stora problem. Man har tidigare tillsvidareanställt unga forskare som efter många år visar sig inte vara de rätta rekryteringarna, samtidigt som man har låtit bli att anställa som efter några år visar sig vara riktigt framgångsrika, säger han. 

Det finns också forskare som förespråkar de tillfälliga jobben, bland annat för att universiteten ska kunna få tid på sig att se vilka som har störst potential. Men professor Alexandra Krettek, som haft en mängd tidsbegränsade anställningar inom universitetsvärlden, tycker att det gått överstyr med universitetens sätt att välja ut vilka som är de bästa forskarna.

– Det känns lite som när man producerar kycklingar, man ska ha så många som möjligt. Det är en speciell personlighet som man väljer fram, som accepterar den här typen av arbetsvillkor, säger hon.

Fakta: Tidbegränsade anställningar på universiteten

De fem stora statliga universitet med högst andel tidsbegränsat anställda 2012.

  • 1. Karolinska institutet: 51 procent
  • 2. Stockholms universitet: 40 procent
  • 3. Uppsala universitet: 38 procent
  • 4. Kungliga Tekniska Högskolan: 36 procent
  • 5. Lunds universitet: 36 procent

 Källa: SCB via Sulf

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".