43-årig Siba-kidnappare häktad

På söndagen har den 43-åring som gripits för kidnappningen av Siba-direktören Fabian Bengtsson häktats. Tingsrätten anser att han ska häktas på sannolika skäl misstänkt för människorov.

Domaren Göran Landgren vände sig direkt till 43-åringen när han läste upp beslutet. 43-åringen, trött, hade dessförinnan lojt satt sig ner i stolen när han blev införd i den lilla häktessalen av personal från häktet.

Någon meter från 43-åringen satt spaningsledare kriminalkommissarie Sven Ahlbin, och nickade, försiktigt nöjt åt oss sex journalister som fick plats.

Har varit sparsam i sina uttalanden
Kammaråklagare Peter Larsson har hittills varit sparsam i sina uttalanden om spaningarna, på söndagen var han betydligt mer pratsam.

Vi fick veta att Fabian Bengtsson under de 17 dagarna suttit inspärrad i låda i lägenheten där 43-åringen greps i torsdags i stadsdelen Gårda, och att Fabian Bengtsson togs till fånga i parkeringshuset där hans bil var parkerad.

Efter Fabian Bengtsson blev tillfångatagen fanns han också med när kidnapparna tog ut pengar från hans bankkonto, förklarade Peter Larsson.

– Efter en kortare stund där man har stannat vid en bankomat vid Doktor Fries torg har han förts till den aktuella lägenheten i Gårda. Där har han sedan hållits fången i en djupisolerad låda fram till dess att han släpps den 3 februari, säger kammaråklagare Peter Larsson.

Erkände tidigt
En vecka senare, i torsdags, gör polisen sitt tillslag mot lägenheten och griper också 43-åringen. Enligt 43-åringens advokat Claes Östlund erkände han tidigt.

– Han har berättat ganska detaljfullt vad som har hänt, säger Claes Östlund.

Hur detaljfullt då?

– Jag bedömer att det är väldigt detaljfullt, säger han.

När erkände han?

– Det gjorde han nog direkt, på första förhöret.

Hur mår din klient?

– Det är alltid en chock att vara gripen men ändå en lättnad att det har gått som det har gått, att Fabian inte är skadad, säger Claes Östlund.

I nästa vecka kommer kammaråklagare Peter Larsson och en polis att åka till Wien för att förhöra den 28-åring som är häktad i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för kidnappningen. För enligt Peter Larsson så misstänks flera personer vara inblandade i kidnappningen av Fabian Bengtsson.

– Det finns misstankar om att det är ytterligare personer inblandade i det här brottet, säger kammaråklagare Peter Larsson.

Hur många då?

– Det vill jag inte närmare gå in på, säger han.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se