President Mursi avsatt av Egyptens armé

20 min

Mursi har avsatts från presidentposten i Egypten. Landet får en övergångsregering. Muhammad Mursi har enligt militären tagits i förvar.

Milan Djelevic:

Pansarfordon har placerats ut vid den statliga televisionens lokaler i centrala Kairo, uppger säkerhetskällor.

Personal som inte arbetar med direktsändningar uppges ha lämnat byggnaden, uppger TT.

15:13, 3 July 2013

Milan Djelevic:

- Det krävs en demokratisk dialog mellan alla grupper i Egypten för att förhindra att våldet breder ut sig - det är alldeles uppenbart, säger utrikesminister Carl Bildt till TT.

Han påpekar att bland andra EU försöker trycka på för att få en förhandlingslösning:

- Det pågår nu en diplomatisk verksamhet för att få alla sidor att gå in i den dialog som är nödvändig för att förhindra en katastrof. Och då säger vi mycket tydligt att det är en dialog som måste ske inom den demokratiska ramen - inga militärkupper är förenliga med den ramen.

Han noterar också att militären backat ner lite från sina första hårda uttalanden, men han ser med stor oro på utvecklingen.

- Riskerna är mycket betydande, ja, både för kaos och inbördes strider av en art som varken ligger i Egyptens eller någon annans intressen.

15:15, 3 July 2013

Milan Djelevic:

Oppositionsledaren och Nobelpristagaren Mohamed ElBaradei har suttit i möte med den högste chefen för de väpnade styrkorna, Abd al-Fattah al-Sisi, enligt oppositionskällor.

Det är oklart om och när den egyptiska militären ska göra ett uttalande efter att deras tidsfrist löpt ut för president Mursi klockan halv fem i eftermiddag svensk tid.

Enligt nyhetsbyrån AFP har den egyptiska armén deklarerat att man ska göra ett uttalande.

15:20, 3 July 2013

Milan Djelevic: Arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi ser ut att träda fram som Egyptens starke man. Men enligt bedömare vill han bara få ett slut på krisen i landet, inte leda en militärregering, rapporterar TT.

Militärledningens drastiska åtgärd i måndags, då president Muhammad Mursi fick 48 timmar på sig att nå en uppgörelse med oppositionen, ledde till att al-Sisi hyllades som en hjälte av många gatudemonstranter.

- Armén och folket, tillsammans! skanderade de medan militärhelikoptrar flög förbi med enorma egyptiska flaggor efter sig.

Presidentens anhängare såg däremot tidsfristen som ett hot om kupp och återgång till militärstyre. Mursi själv har framhållit sin "författningsenliga legitimitet", som demokratiskt vald president.

Men al-Sisi - som förutom arméchef också är försvarsminister - har försökt nå en politisk uppgörelse även tidigare, säger Kamel al-Sayyed som är statsvetare vid Kairos universitet.

- General al-Sisi försökte redan i slutet av förra året främja nationell enighet under krisen med den nya författningen, men möttes med vägran av Muslimska brödraskapet, säger al-Sayyed.

16:01, 3 July 2013

Milan Djelevic: Björn Lindgren, före detta språkrör för grön ungdom, befinner sig i Kairo där han studerar.

Just nu är han på Tahrirtorget tillsammans med tusentals andra människor.

- Det råder en feststämning här och människorna som protesterar mot president Mursi är segervissa. De tror att de kommer få sin vilja igenom, säger han till Ekots Studio Ett.

- Alltfler människor strömmar nu till.

Björn Lindgren säger att de märks tydligt i Kairo hur militären flyttat fram sina positioner.

Om drygt tjugo minuter löper deras tidsfrist ut och frågan är om president Mursi kommer att hörsamma arméns krav om att han bör foga sig efter ”folket vilja”, som kan vara detsamma som att han bör avgå.

16:11, 3 July 2013

Milan Djelevic: Al-Sisi - som förutom arméchef också är försvarsminister - har försökt nå en politisk uppgörelse även tidigare, säger Kamel al-Sayyed som är statsvetare vid Kairos universitet till TT.

- General al-Sisi försökte redan i slutet av förra året främja nationell enighet under krisen med den nya författningen, men möttes med vägran av Muslimska brödraskapet, säger al-Sayyed.

Såväl journalister som politiker som har träffat al-Sisi har uppfattningen att hans huvudsakliga strävan är att återuppbygga arméns rykte, som fick sig en rejäl törn under militärrådets dryga år vid makten 2011-2012.

Efter diktatorn Hosni Mubaraks fall sågs militären som landets räddare. Men det dröjde inte länge förrän ilskan vändes mot militärrådet. "Ned med militärregimen", löd nu ropen på gatorna, inte olika dem som skallat mot Mubarak.

När Mursi avsatte den förre arméchefen i augusti i fjol och ersatte honom med al-Sisi såg somliga en möjlig allians mellan militären och islamisterna, som armén tidigare varit fientlig mot. Men al-Sisi tycks i huvudsak ha förblivit en representant för militären, företrädare i den islamistiska regeringen.

16:19, 3 July 2013

Börje: Jag undrar om denna händelseutveckling kommer att kunna eskalera till ett totalt inbördeskrig som i Syrien?

Milan Djelevic: Här svarar Christer Fridén, tidigare mellanösternkorre för Sveriges Radio, på din fråga:

Det är alltid svårt att sia om framtiden, men utvecklingen i Irak, Libyen och nu Syrien förskräcker en smula. Just nu finns det inget som tyder på inbördeskrig. Men risken kan öka om inte militären vidtar allmänt accepterade åtgärder.

16:20, 3 July 2013

Betraktaren: Var inte brödraskapet förbjudet att verka politiskt en gång i tiden?

Milan Djelevic: Christer Fridén: Jo, brödraskapet var formellt förbjudet men uppträdde ändå under andra namn och deltog i valen och fick parlamentsplatser.

16:22, 3 July 2013

Milan Djelevic: En av huvudrollsinnehavarna i det nu pågående egyptiska dramat är Abd al-Fattah al-Sisi, arméchef och försvarsminister. Han är 58 år gammal, 20 år yngre än företrädaren Hussein Tantawi som var en av Mubaraks närmaste medarbetare.

Abd al-Fattah al-Sisi är född i Kairo 1954 och gick ut militärakademin 1977. Han har också fått utbildning i Storbritannien och USA.

Al-Sisi är känd för att vara djupt troende och har anklagats för att stå islamisterna nära.
Han är dock också känd som anhängare av nationalistpresidenten Gamal Abdel Nasser.

Ökad effektivitet och modernisering av de väpnade styrkorna har al-Sisi sagt är en prioritet, uppger TT och AFP.

16:32, 3 July 2013

Milan Djelevic: Muslimska Brödraskapet avböjde en inbjudan om att träffa de väpnade styrkornas befälhavare under onsdagen, bara timmar innan tidsfristen skulle löpa ut.

" Vi vill inte gå till inbjudningar (möten) med någon. Vi har en president och det är det," säger Waleed al-Haddad, en högt uppsatt ledare till Reuters.

16:45, 3 July 2013

Milan Djelevic:

President Mursi har enligt AFP lagt fram ett erbjudande om att bilda en samlingsregering som en väg ut ur krisen.

I spänd väntan på att militärens tidsfrist mot honom skulle löpa ut har stora folkmassor samlats i Kairo.

Anhängare till Mursi finns i tusental vid Tahrir-torget, rapporterar internationella tv-kanaler.

16:56, 3 July 2013

Milan Djelevic: Sveriges Radios utsända i Egypten, Kajsa Boglind, befinner sig i Kairo och följer utvecklingen minut för minut.

Enligt henne är stämningen just nu nervös men lugn. Alla väntar på ett uttalande från militären, nu när tidsfristen för president Mursi gått ut.

Många militärer finns ute på gatorna, bland annat vid kulturministeriet och den statliga tv-stationen.

- Få vågar sig ut ens för att handla cigaretter. Många är oroliga för att våldsamheterna ska fortsätta, säger Kajsa Boglind.

Vid sammandrabbningar mellan motståndare och anhängare till president Mursi dödades natten mot onsdagen minst 16 personer och flera hundra skadades.

17:09, 3 July 2013

Milan Djelevic: Leif Stenberg, docent vid centrum för mellanösternstudier vid Lunds universitet tror att den egyptiska militären kan komma att upplösa den nuvarande regeringen och bilda en samlingsregim.

Han tror det blir svårt för president Mursi att få ihop en samlingsregering, den enda eftergift han hittills sagt sig vara beredd att gå med på.

Detta eftersom oppositionen tidigare ställt sig kallsinnig till liknande förslag.

- Förslaget är ett halmstrå som Mursi griper efter, men å andra sidan vet armén att det är riskabelt att ta makten med våld, säger Leif Stenberg.

- Om man tvingas till det vill man sannolikt ha ett nyval snabbt, för att inte förlora i folkligt stöd.

Enligt Leif Stenberg har oppositionen inga tydliga egna förslag om hur exempelvis den ekonomiska krisen i Egypten ska lösas.

-Ja, det kommer bli svårt för en ny ledare att ta vid om Mursi får lämna presidentposten.

17:57, 3 July 2013

Milan Djelevic: President Mursi och flera andra islamistiska ledare har fått reseförbud. Skälet som anges av armén, enligt nyhetsbyrån AFP, är deras påstådda medverkan i en fängelseflykt under 2011.

Tjänstemän vid flygplatsen i Kairo har bekräftat för AFP att de fått order att förhindra flera ledare – bland andra president Mursi, chefen för Muslimska Brödraskapet Muhamad Badie och hans ställföreträdare Khairat al-Shater - från att resa utomlands.

18:13, 3 July 2013

Milan Djelevic:

Den egyptiske presidentens säkerhetsrådgivare hävdar enligt Reuters att det som pågår är en militärkupp. Mursi manar enligt rådgivaren folket att göra motstånd men inte använda våld.

18:22, 3 July 2013

Maria Makar: Ekots Christer Fridén sammanfattar läget: Det är över två timmar sedan militärens tidsfrist, för kravet att Egyptens president Mohammad Mursis avgår, gick ut. Men Mursi sitter kvar och inget besked har kommit från generalerna hur de nu kommer att agera. Spänningen stiger och i huvudstaden Kairo samlas allt fler, det handlar om flera hundratusentals personer, på Tahrirtorget och inväntar därifrån besked om vad som egentligen håller på att hända.

19:15, 3 July 2013

Maria Makar: Ekots Christer Fridén sammanfattar läget: Enligt bekräftade uppgifter från Kairos flygplats har president Mursi och några andra ledare i det Muslimska Brödraskapet belagts med reseförbud. De får alltså inte släppas ombord på något flygplan.

Under dagen har militärledningen haft samtal med ledare för flera religiösa och politiska organisationer. Muslimska brödraskapet var också inbjudet, men tackade nej. Däremot deltog en av de främsta inom oppositionen, nobelpristagaren Mohamed elBaradei, i samtalen. Han nämns då och då som en tänkbar ny egyptisk ledare.

19:17, 3 July 2013

Maria Makar: Ekots Christer Fridén sammanfattar läget: I sista stund försökte president Mursi gå militären till mötes genom att föreslå en koalitionsregering. Men fortfarande med honom som president. Frågan är då om det är särskilt många i oppositionen som vill delta i en regering där Mursi är kvar på presidentposten.

Muslimska brödraskapet stöd för presidenten är i alla fall obrutet. "Vi kommer att ställa oss emellan honom och militärens stridsvagnar", låter det i ett uttalande från brödraskapet.

19:18, 3 July 2013


Så här ser det ut på Tahrirtorget just nu

Så här ser det ut på Tahrirtorget just nu

19:24, 3 July 2013

Militärens specialstyrka i distriktet Nasser City i Kairo

19:32, 3 July 2013

Maria Makar:

USA säger att situationen i Egypten är oroande och USA:s försvarsminister Chuck Hagel har pratat med den egyptiska armén.

19:40, 3 July 2013

Maria Makar: Hany Salah, som bor i Alexandria, Egyptens näst största stad säger så här till Sveriges Radio: "Det är fullt med folk på gatorna. Alla är ute. Själv är jag ute och demonstrerar för att det efter revolutionen varit en väldigt svart period i Egypten."

19:47, 3 July 2013

Maria Makar:

Hany Salah: "Nu följer vi nyheterna och väntar på försvarsministerns tal"

19:51, 3 July 2013

Maria Makar: Nyhetsbyrån AP skriver att militären har omringat anhängare till president Mursi.

19:55, 3 July 2013

Maria Makar: I turiststäderna Sharm el Sheikh och Hurghada är det inte oroligt, men lugna demonstrationer har förkekommit på vissa turistorter. Ambassaden menar att svenskar i landet bör vara försiktiga och undvika stora folksamlingar. Läs mer hos UD.

20:00, 3 July 2013

Maria Makar: Hany Salah: "Sedan revolutionen finns det många som kallar sig islamister, men som i själva verket är terrorister. Jag hoppas de fösvinner, när president Mursi gör det."

20:04, 3 July 2013

Maria Makar:

Khaled Ryad, som är ifrån Egypten och nu bor i Sverige säger så här till Sveriges Radio: "Jag tycker att president Mursi är ganska dum och jag vill inte ha honom vid makten, men det gör mig arg att militären vill ta över. Det skrämmer mig."

20:16, 3 July 2013

Maria Makar: Khaled Ryad: "Man måste ju samtidigt acceptera folkets vilja och den demokratiska processen."

20:17, 3 July 2013

Maria Makar:

Ledaren för den liberala oppositionsalliansen, Mohamed ElBaradei, kommer tillsammans med Egyptens ledande kristna och muslimska ledare inom kort att lägga fram en gemensam handlingsplan för en politisk övergångsprocess, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Mena, enligt Reuters. (TT)

20:20, 3 July 2013

Maria Makar: Khaled Ryad (egyptier som bor i Sverige): "Jag upplever att Muslimska brödraskapet är redo att slåss."

20:23, 3 July 2013

Maria Makar:

Enligt arméns Facebooksida är mötet mellan militära representanter, elBaradei, den koptiske påven Tawadros och Ahmad al-Tayyib, chefen för lärosätet al-Azhar i Kairo, avslutat.

20:29, 3 July 2013

Maria Makar: Nya val ska hållas inom kort, enligt nyhetsbyrån AFP.

20:30, 3 July 2013


Demonstranter med facklor, flaggor och bilder på presidenten.

Demonstranter med facklor, flaggor och bilder på presidenten.

20:40, 3 July 2013

Jobbo: SLUTA med den här sortens "feeds". GÖR ERT JOBB - SKRIV EN TEXT!!!

20:42, 3 July 2013

Maria Makar: Hej Jobbo! Vad tråkigt att du inte uppskattar det här formatet, men när det är en pågående händelse är det mycket lättare att rapportera vad som händer så här. Det är svårt att skriva en ny text var tionde minut. Klart att man kan önska att man kunde ha båda. Tack för synpunkt!

20:45, 3 July 2013

Thomas: Ni gör ett bra jobb! Klart ni ska ha en live-feed så vi kan följa utvecklingen.

20:47, 3 July 2013

Maria Makar:

Kul att höra Thomas!

20:47, 3 July 2013


Utrikesminister Carl Bildt vågar ännu inte på onsdagskvällen påstå att det är en militärkupp.

Utrikesminister Carl Bildt vågar ännu inte på onsdagskvällen påstå att det är en militärkupp.

20:51, 3 July 2013

Maria Makar: "Där är vi kanske inte än men det är uppenbarligen en mycket oroande utveckling där militären nu tar för sig. Då har vi alla anledning att erinra om att Mursi, med alla de misstag han har begått, är landets valde president", säger Bildt till TT.

20:51, 3 July 2013

Maria Makar:

Enligt den statliga tidningen al-Ahram har armén sagt till Mursi att han inte längre är president. Tidningen hänvisar till en källa på presidentkansliet.

21:02, 3 July 2013

Maria Makar: Améchefen pratar nu till nationen

21:03, 3 July 2013

Licensbetalare: Varför intervjuar SR enbart de som protesterar? Borde inte ett oberoende media intervjua alla parter i en konflikt?

21:05, 3 July 2013

Maria Makar: Hej! Tack för kommentar. Jag kan bara stå för de som jag intervjuat här, det är boende i Alexandria och en egyptier som bor i Sverige. Han tycker att Mursi inte är så bra, men är för demokrati. Självklart borde man intervjua folk med olika bakgrunder. Har du något förslag på någon jag kan nå härifrån, snabbt? Ha det fint!

21:08, 3 July 2013

@bengtoswin: Tack för att ni håller oss uppdaterade på detta sätt - helt suveränt och härligt att följa er... ett arbete i denna snabba it-värld... bättre kan det inte bli

21:08, 3 July 2013

Maria Makar: Hej! Vad kul att du tycker att vi gör ett bra arbete!

21:08, 3 July 2013

Maria Makar: Muhammad Mursi har avsatts från presidentposten i Egypten. Landet får en övergångsregering, uppger arméchefen

21:09, 3 July 2013

Maria Makar: Folkmassan på Tahrirtorget i Kairo jublar.

21:13, 3 July 2013

Maria Makar: Fyrverkerier skjuts upp i luften.

21:13, 3 July 2013

Maria Makar:

Folk är ute på gatorna i flera egyptiska städer och dansar

21:18, 3 July 2013


Försvarsminister Abdelfatah al-Sissi under talet

Försvarsminister Abdelfatah al-Sissi under talet

21:22, 3 July 2013


Jubel på Tahrirtorget

Jubel på Tahrirtorget

21:24, 3 July 2013

Maria Makar: Khaled Ryad (egyptier i Sverige): "Jag hoppas att Mohamed elBaradei (ledaren för den liberala oppositionsalliansen) blir den nya presidenten. Han har internationell erfarenhet och har inte två ansikten. Han kan hålla ihop landet."

21:26, 3 July 2013

Maria Makar:

Grundlagen kommer att upphävas tillfälligt och ledaren för författningsdomstolen utses till ny ledare för övergångsregeringen, meddelar chefen för Egyptens väpnade styrkor, Abd al-Fattah al-Sisi, i ett uttalande enligt Reuters.

al-Sisi vill se president- och parlamentsval, en panel för att se över grundlagen och en nationell försoningskommitté, där ungdomsgrupper skulle ingå. Han sade att färdplanen godkänts av en rad politiska grupper. (TT)

21:31, 3 July 2013

Maria Makar: Mursi manar folket till att fredligt motsätta sig kuppen.

21:31, 3 July 2013

Dvs : Heja vilket bra jobb du gör Maria, härligt flöde!!!

21:34, 3 July 2013

Maria Makar: Vad glad jag blir! Tack! Något du skulle vilja veta?

21:35, 3 July 2013


Egyptier är väldigt förtjusta i fyrverkerier. Här vid Tahrirtorget.

Egyptier är väldigt förtjusta i fyrverkerier. Här vid Tahrirtorget.

21:37, 3 July 2013

Maria Makar: Johannes Lundin, svensk som bor i Egypten reagerar så här: "Detta verkar vara den snyggaste militärkupp någonsin. Tror inte militären "vill ta över", men jag väntar på elBaradei uttalande just nu."

21:42, 3 July 2013

Maria Makar: Egyptiern Karim Mamdouh: "Jag är överlycklig. Mursi är som en diktator och tyrann. Nu ska jag fira genom att kyssa min tjej."

21:49, 3 July 2013

Maria Makar: I sitt tal förklarade också arméchefen, till lika försvarsministern att medierna ska få verka fritt i landet. Dessutom lovade han att yttrandefriheten garanteras. Samtidigt rapporteras om att armén stängt ner Mursi-vänliga-tv-kanaler.

21:50, 3 July 2013

Undrare: Några röster än om vilka konsekvenser Mursis avsättning kan få? Reaktioner att vänta från Mursi-anhängare? Tack förresten för att detta finns när Aktuellt i SVT avbröt dramatiken och "lämna för regionala nyheter", när något faktiskt var aktuellt i Aktuellt för en gångs skull. Hur länge kommer SR köra denna feed ikväll?

21:53, 3 July 2013

Maria Makar: Hej! Bra idéer, ska försöka ta reda på vad de säger. Kul att du tycker att det är givande. Minst några timmar till kör vi. Mellan 22:12-22:32 kan du lyssna på röster direkt från Kairo i Studio ett. Reporter Kajsa Boglind finns på plats.

21:55, 3 July 2013

Maria Makar: Khaled Ryad, egyptier som bor i Sverige, är aningen mer skeptisk än sina landsmän: "Armén har ingen plan och det är så många som har dödats. Fler kommer att få sätta livet till."

21:57, 3 July 2013

Maria Makar: Muhammad Mursi valdes till president med 51 procent av rösterna i juni förra året. Hans styre har präglats av maktkamp med militären och motsättningar med den sekulära oppositionen. (TT)

21:59, 3 July 2013

Maria Makar: Många kristna (kopter) var skeptiska till Mursi och tyckte att den störtade presidenten, Mubarak, var bättre, eftersom han garanterade ett lugnt liv för den kristna minoriteten i landet.

22:02, 3 July 2013

Maria Makar: Sveriges Radios reporter på plats, Kajsa Boglind, säger att det är oklart var Mursi befinner sig. Det finns uppgifter om att militären har honom under kontroll och det finns också uppgifter om att han håller sig gömd.

22:04, 3 July 2013

Maria Makar: Khaled Ryad (egyptier i Sverige): "Det är många som stödjer Mursi och de kommer inte bara att backa undan." Själv säger han att han stödjer demokrati och därför tycker att Mursi borde få vara kvar, även om han inte tillför något direkt bra till landet.

22:07, 3 July 2013

Maria Makar: Khaled Ryad: "Det kommer att bli blodbad är jag rädd för. Ingen vill backa undan."

22:09, 3 July 2013


Några män firar på ett fik i Zamalek, ett av Kairos finare områden.

Några män firar på ett fik i Zamalek, ett av Kairos finare områden.

22:14, 3 July 2013

Maria Makar: Mursi fick klockan sju uppgifter om att han skulle avsättas. Han och hans anhängare säger att det här är en militärkupp. "Jag har fallit offer för en militärkupp", säger Mursi.

22:15, 3 July 2013

Maria Makar:

Sveriges Radios reporter på plats, Kajsa Boglind, säger att det är oklart vad som kommer att hända med partiet Muslimska brödraskapet, som Mursi tillhör.

22:18, 3 July 2013

Maria Makar:

Sedan revolutionen i Egypten har landet drabbats av ekonomisk kris. Turisterna sviker landet och egyptierna anser inte att levnadsvillkoren har blivit bättre.

22:23, 3 July 2013

Maria Makar:

Kajsa Boglind, Sveriges Radios reporter på plats i Kairo, säger att det finns risk för fortsatt våld i Egypten, något som många är oroliga för.

22:32, 3 July 2013

Maria Makar: Nu tar Ekot en matpaus. Åter om en halvtimme.

22:34, 3 July 2013

Maria Makar: Mohamed elBaradei talar enligt Reuters om den arabiska våren som pånyttfödd. Han själv har nu, liksom han hade då Hosni Mubarak störtades, en nyckelroll som oppositionsledare, rapporterar Reuters. (TT)

23:03, 3 July 2013

Maria Makar:

Folk i Kairo benämner det som händer som en pånyttfödd arabisk vår.

23:10, 3 July 2013

Maria Makar:

"Det är som den 12 februari 2011 på nytt, säger den liberale oppositionspolitikern Wael Nawara i Kairo efter beskedet att Muhammad Mursi tvingats bort från presidentposten", till TT.

23:11, 3 July 2013

Micke R: Cecilia Uddén välkomnade ju Mursi för när han kom till makten, hon såg INGA problem med MB. Nu är hon väl ledsen?

23:13, 3 July 2013

Mathias: Hur är Egyptens relation till Sverige? Har detta någon stor betydelse för Sverige?

23:14, 3 July 2013

Maria Makar: Hej Mathias! Egypten var länge Sveriges femte största turistland och nu åker inte alls många svenskar dit längre.

23:16, 3 July 2013

Maria Makar: Den här informationen hittar jag: De bilaterala handelsförbindelserna mellan Sverige och Egypten är omfattande och den egyptiska marknaden är idag Sveriges näst största marknad såväl på den afrikanska kontinenten (efter Sydafrika) som i MENA-regionen (efter Saudiarabien). Bland företagen med anknytning till Sverige som finns etablerade eller representerade i Egypten kan nämnas ABB, AstraZeneca, Electrolux, Ericsson, TetraPak och Oriflame. IKEA öppnar sitt första varuhus i Egypten hösten 2013. Läs mer

23:17, 3 July 2013

Maria Makar:

Mursi verkar ha kommit bra överens med USA och EU. Är antagligen för tidigt att säga vad som kommer att hända nu. USA har sagt att det som händer är bekymmersamt, likaså utrikesminister Carl Bildt.

23:19, 3 July 2013

Tackar: Har under kvällen haft chatten igång i mobilen under tiden vi kollat lite tv, lagt barn och sånt, så och då har jag kollat in här och uppdaterat mig om det senaste. Fantastiskt. Ser fram emot att vakna till en rejäl uppdatering i morgonekot!

23:19, 3 July 2013

Maria Makar: Hej! Vad roligt att höra!

23:19, 3 July 2013

Nyfiken: Hur har situationen blivit för kvinnorna i Egypten? Senast igår så rapporterade The Guardian (http://www.guardian.co.uk/world/2013/jul/02/rising-sexual-assault-tahrir-crowds) om att kvinnor tex. åter sextrakasserats på Tahrir-torget. Är det något som du eller dina kollegor har berörts av?

23:20, 3 July 2013

Maria Makar: Hej Nyfiken! Jag har också läst om den och vet att det talats om det tidigare också. Här kan du se en film där kvinnor berättar om övergrepp på Tahrirtorget. Jag var där i maj 2012, strax efter revolutionen. Det var väldigt få kvinnor ute, särskilt på kvällen. Jag var inte med om något, förutom en gång när en man pekade på min tröja och tyckte att den var för kort.

23:24, 3 July 2013

Maria Makar: Sedan revolutionen har antalet mord i landet tredubblats. Läs mer.

23:25, 3 July 2013

Maria Makar: Minst fyra har dött efter en sammandrabbning mellan de som är för Mursi och de som är emot honom.

23:29, 3 July 2013

Maria Makar: I ett tal säger Mursi "Det här är en militärkupp som kommer att kasta tillbaka Egypten till Medeltiden."

23:32, 3 July 2013

Maria Makar: Syriens president, Bashar al-Assad, hyllar kuppen.

23:36, 3 July 2013

Maria Makar: USA har beordrat evakuering av sin ambassad i Kairo.

23:36, 3 July 2013

Jobbo: Har ni ersatt all reportagetext med den här sortens "feeds"? Är ni helt bakom flötet? Det finns i.o.m. det ingen anledning att hänga på ekots nyhetssida längre. Dit går man ju för att läsa professionellt skrivna texter. Menar ni på allvar att man ska få nyheterna serverade genom att bläddra igenom korta "liveuppdateringar"? Tänk igen är ni snälla. Detta duger inte.

Maria Makar: Hej! Nu finns en text som sammanfattar läget, under direktrapporteringen. Hoppas den ger en klarare bild. Ha det bra! Med vänliga hälsningar Maria

23:43, 3 July 2013

Nyfiken: Hur har turismen påverkats av allt detta? När Muslimska brödraskapet och salafisterna hade så stora framgångar pratades det en del om att utveckla s.k. halal-turism (http://www.alarabiya.net/articles/2011/12/13/182316.html, http://www.dn.se/resor/nyheter/paraplydrinken-lever-farligt-i-det-nya-egypten/) men hur har turistindustrin utvecklat sig?

Maria Makar: Hej! Under och direkt efter revolutionen minskade turismen något enormt. Egypten var ett av svenskarnas favorit-resemål. Det är det inte längre. Många försörjer sig på turism och driver små företag, de har blivit ruinerade. Jag upplever det som att fler nu bär slöja och vissa säger att kvinnors rättigheter har inskränkts. Men jag tror snarare att det är på grund av våld och rädsla folk inte vågar sig till Egypten. Jag har inte varit i Sharm el Sheikh eller Hurghada (två av Egyptens största turistorter) på länge. Men när jag varit där tidigare har man fått dricka och klätt sig bart som man vill.

23:48, 3 July 2013

Maria Makar: Man kan också lyssna på Studio Etts extrasändning och på Kajsa Boglind (Ekots reporter på plats). Det gör man i artikeln.

23:54, 3 July 2013

Maria Makar: Nu verkar det vara bekräftat att egyptiska säkerhetsstyrkor har stängt ner en tv-station som tillhör Muslimska brödraskapet. Det säger Mursis rådgivare, enligt AFP.

23:56, 3 July 2013

"Jag ser på utvecklingen med utomordentligt stort allvar. En gång talade vi om den arabiska våren, nu är vi alldeles uppenbart inne i ett mycket annorlunda skede, ett nytt skede i en egyptisk revolution. Kommer detta att stärka demokratin eller kommer det att leda helt och hållet bort från demokratin? Just nu finns det starka farhågor för det senare. Jag tror inte att vi ska ge upp hoppet om att konstitutionell ordning ska återställas, men det vet vi ju inte", säger utrikesminister Carl Bildt till Ekot.

00:07, 4 July 2013

Firandet fortsätter. På dagarna är det nästan 40 grader, så många är ute på nätterna. Dessutom saknar många jobb att gå till.

00:13, 4 July 2013

Maria Makar:

Enligt nyhetsbyrån AFP har personer nära Mursi arresterats.

00:21, 4 July 2013

Maria Makar: Minst fem personer har dödats sedan Mursi avsattes. Minst 50 har skadats.

00:30, 4 July 2013

Maria Makar: Khaled Ryad, egyptier som bor i Sverige, angående kvinnornas situation i landet: "Kvinnors rättigheter i landet är lika dåliga som innan revolutionen. Invånarna där har inte tid att tänka på mänskliga rättigheter när de inte ens har mat och vatten."

00:33, 4 July 2013

Maria Makar:

Storbritanniens utrikesminister William Hague säger till BBC att Storbritannien inte stödjer militär inblandning när det gäller att lösa konflikter inom en demokrati.

Saudiarabiens kung däremot, sänder sina gratulationer till Egyptens president i övergångsregeringen, Adly Mansour.

00:36, 4 July 2013

Maria Makar:

Order om gripande av 300 medlemmar i Muslimska brödraskapet har gått ut över Egypten.

01:07, 4 July 2013

Maria Makar: Två ledande islamister som står den avsatte presidenten Muhammad Mursi nära.

De gripna är Saad al-Katatni och Rashad Bayoumi. Katatni leder Frihets- och rättvisepartiet, brödraskapets politiska gren, och Bayoumi är vice ordförande i brödraskapet. (TT)

01:20, 4 July 2013

Maria Makar:

Flera Mursi-vänliga tv-kanaler har stängts. "Jag tycker det är fel, det ska vara yttrandefrihet här", säger en egyptier till Aljazeera.

01:22, 4 July 2013

Maria Makar:

På Tahrirtorget är det fortfarande fullt med folk.

01:25, 4 July 2013


Så här såg det ut tidigare

Så här såg det ut tidigare

01:26, 4 July 2013

Maria Makar:

USA:s president Barack Obama sa att han är djupt oroad av händelseutvecklingen i Egypten. Han uppmanade egyptierna att snabbt återinföra en vald regering i landet. USA ska också pröva lagligheten sitt bistånd till Egypten, sa han. (TT)

01:49, 4 July 2013

Maria Makar: Enligt flera nyhetsbyråer hålls Mursi i förvar.

01:50, 4 July 2013

Militärens specialstyrka i huvudstaden Kairo.

01:52, 4 July 2013

Maria Makar: Flera av Mursis medarbetare säger att de förlorat kontakten med honom och att de inte vet hur det är med honom.

Enligt en medarbetare har Republikanska gardet fört Mursi från presidenthögkvarteret till en okänd plats.

01:58, 4 July 2013

Maria Makar: Den nya ledaren kommer att sväras in redan i dag, enligt Aljazeera.

02:05, 4 July 2013

Maria Makar: Enligt Aftonbladet avråder amerikanska UD från resor till Egypten och departementet råder de amerikaner som redan är där att lämna landet.

02:06, 4 July 2013

Maria Makar: "Det är inte militärens uppgift att vara mediekritiker. Folk måste själva få skapa sig en åsikt", säger en person till Aljazeera angående att tv-kanaler stängts ner.

02:14, 4 July 2013

Maria Makar: Även medarbetare till Muhammad Mursi är i husarrest, enligt källan i Muslimska brödraskapet.

02:21, 4 July 2013

Maria Makar: USA:s utrikesdepartement har beordrat större delen av sin ambassadpersonal att lämna Egypten. Kvar blir då en minimal personalstyrka på beskickningen i Kairo. De som lämnar landet är personal som inte är absolut oumbärlig på plats och familjer till ambassadanställda. (TT)

02:21, 4 July 2013

Maria Makar: Firandet pågår fortfarande i många delar av landet, främst på Tahrirtorget.

02:30, 4 July 2013

Maria Makar: Minst tio bekräftade dödsfall i Egypten är det nu.

02:32, 4 July 2013

Maria Makar: I Alexandria, Egyptens näst största stad, har det kastats stenar och skjutits. En av de döda är en kvinna som knivhöggs i magen, skriver den statliga nyhetsbyrån Mena.

02:38, 4 July 2013

Maria Makar:

Myndigheterna har stängt tre muslimska tv-stationer, bland dem en station som Muslimska brödraskapet driver. Säkerhetsstyrkor har också gripit fem medarbetare vid tv-stationen al-Jazeera vid en razzia i stationens Kairoredaktion, skriver Reuters.

Al-Jazeera fick inte sända från en demonstration till stöd för den störtade presidenten Mursi i norra Kairo.

02:52, 4 July 2013

Maria Makar: Tack ni som följt rapporteringen. Nu tar Ekot paus. Håll koll på sverigesradio.se.

03:22, 4 July 2013

Jubel och fyrverkerier utbröt i folkmassan på Tahrirtorget i Kairo när beskedet lämnades vid niotiden på onsdagskvällen svensk tid.

Presidentens säkerhetsrådgivare hade dessförinnan hävdat att militären iscensatt en kupp. Mursi manade enligt rådgivaren folket att göra motstånd, men inte använda våld.

När arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi i direktsändning tillkännagav att Mursi avsatts sade han också att ordföranden i författningsdomstolen inträder på posten som statschef tills vidare och att ett nytt presidentval ska förberedas. Landets författning ska också ses över.

Mursi ska enligt nyhetsbyrån AFP ha försökt erbjuda en samlingsregering som en lösning på krisen.

Men han hade också deklarerat, i ett tv-tal på onsdagen, att han var redo att försvara sin ställning med sitt liv. På Facebook lovade arméchefen al-Sisi för sin del att militären var beredd att dö för att försvara landet mot "terrorister och extremister".

Ledaren för den liberala oppositionsalliansen, Nobelpristagaren Mohamed ElBaradei, har tillsammans med kristna och muslimska ledare utarbetat en handlingsplan för en politisk övergångsprocess.

Planen, som omfattar ett kort övergångsstyre följt av president- och parlamentsval, har dryftats av militären, ElBaradei, den koptiske påven Tawadros och Ahmad al-Tayyib, chef för lärosätet al-Azhar.

Muhammad Mursi valdes till president med 51 procent av rösterna i juni förra året. Hans styre har präglats av maktkamp med militären, motsättningar med den sekulära oppositionen och rättsväsendet och det har allmänt ansetts att han misslyckats med landets ekonomi.

En viktig stridsfråga var ett förslag om ny författning som enligt kritiker skyndades fram utan oppositionens medverkan, något förespråkare ansåg nödvändigt för att garantera en demokratisk utveckling.

Kort efter beskedet att Mursi fått avsked rapporterades fem döda i sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och Mursianhängare i staden Marsa Matruh.

Egyptiska säkerhetsstyrkor ska ha stängt ner Mursivänliga tv-stationer. USA evakuerar ambassadpersonal och minst tio personer har mist livet utanför Kairo, sedan Mursi avsattes.

– Militären har ingen plan för landet och det finns många som faktiskt stöttar Mursi, säger Khaled Ryad, egyptier som bor i Sverige, samtidigt som folket på Tahrirtorget i huvudstaden fortfarande firar.

Ekots direktrapportering:

Cecilia Uddén följde händelseutvecklingen

#text=5582611#Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén följde händelseutvecklingen i Egypten.

Maria Makar/TT

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista