Moderaterna vill ha enhetlig a-kasseavgift

1:07 min

Nu sällar sig Moderaterna till de övriga partierna i alliansen när det gäller avgifterna till a-kassan. På sin presskonferens i dag i Almedalen gav partiledaren och statsminister Fredrik Reinfeldt beskedet att han vill ta bort de differentierade avgifterna i a-kassan, alltså att avgifterna är högre i de branscher där arbetslösheten är hög.

– 2,3 miljoner löntagare kommer att få sänkt a-kasseavgift. För 600 000 handlar det här om mer än 150 kronor per månad. För hotell- och restauranganställda, som får den största sänkningen, är det över 250 kronor i månaden, säger Fredrik Reinfeldt.

Det var 2007 som regeringen införde förändringarna i a-kasseavgiften som innebar att den kopplades till arbetslösheten inom varje respektive område. Tanken var att lönerna skulle hållas nere och därmed fler jobb skapas.

Men regeringen har fått mycket kritik för den här modellen eftersom det har lett till att många lämnade a-kassan och nyttan av den har starkt ifrågasatts. Frågan är alltså om inte heller Fredrik Reinfeldt längre tror på det:

– Vi tror att det kunde påverka lönebildning. Men vi har tyckt att annat är viktigare, nämligen att löntagarorganisationer tycker att det här är viktigt att ta bort för breda löntagargrupper.

Den här förändringen hänger ihop med en annan förändring som Fredrik Reinfeldt presenterade i dag. Han har nämligen lovat att ta bort den differentierade a-kassan när arbetsmarknadens parter har satt igång att teckna avtal om att erbjuda unga yrkesintroduktioner.

Nu har många branscher gjort det, tycker Reinfeldt. Därför ändras a-kasseavgiften och dessutom vill Moderaterna se till att ännu fler avtal mellan fack och arbetsgivare undertecknas för att ge unga introduktionsjobb.

– Nu vill vi göra satsningar som sänker kostnaden för att anställa unga. Det som idag kostar 21 000 kommer istället att bli 9000, säger Fredrik Reinfeldt.

Socialdemokraternas Mikael Damberg tycker att det både är på tiden att underlätta för introduktionsjobb och att förändra a-kasseavgiften:

– Det är rätt väg att gå. Det var fel tänkt från början, men nu har regeringen kommit till slutsatsen att de gjorde fel och det är bra att de backar, säger Mikael Damberg.