Europeiska toppolitiker diskuterar unionens höga arbetslöshet i Berlin. Foto: Johannes Eisele/Scanpix.

EU diskuterar ungdomsarbetslöshet i Berlin

"EU:s satsning är en droppe i havet"
1:33 min

Regeringschefer och ministrar från över 20 EU-länder diskuterar på onsdagen den höga ungdomsarbetslösheten i Tysklands huvudstad Berlin. Många kritiker hävdar att det görs alldeles för lite, alldeles för sent.

De sex miljarder euro som EU har beslutat att avsätta för att bekämpa ungdomsarbetslösheten i Europa är en droppe i havet, säger Fabian Wagner från den tyska fackföreningen DGB:s ungdomsavdelning.

Han uttrycker det många kritiker säger i dag - om man kunde rädda bankerna med hundratals miljarder varför är man inte beredd att satsa mer på människorna i EU.

Fabian Wagner deltar i det alternativa ungdomsmötet intill förbundskansler Merkels kansli. Därinne möts just nu regeringschefer från Frankrike, Spanien, Grekland och flera av de länder där ungdomar drabbats särskilt hårt av arbetslösheten. I snitt var fjärde ungdom under 25 år saknar jobb - i Spanien och Grekland går varannan ung utan arbete.

Men det handlar inte bara om pengar förklarade Angela Merkel inför mötet i dag. Det handlar om att få de ekonomiska hjulen att börja rulla igen så att företagen kan börja anställa.

Men ungdomarna på det alternativa mötet ser stora behov av investeringar i bland annat utbildning. Den tyska oppositionen ser dagens möte framför som en taktisk manöver från Merkels sida för att skapa välvilja inför höstens förbundsdagsval.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".