1 av 2
2 av 2
Peter Schéle har rest mycket - och berättar om resorna i sitt Sommarprogram. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Från trilskande bilbatteri till kungligt bröllop

Forna Konserthuschefen Peter Schéle tar oss på resor runt om i världen – och till händelser som styrts av musiken och nyfikenheten för det okända.

Peter Schéle har jobbat på konserthusen i Göteborg och Stockholm under sammanlagt 27 år och innan han gick i pension arrangerade han festprogrammet i samband med Kronprinsessan Victoria och Prins Daniels bröllop.

I sitt Sommar i P1 berättar han bland annat hur det känns när kungligheterna stiger in på Konserthuset för att ta del av den föreställning han varit med och skapat.

Peter Schéles direktsända Sommarprat utspelar sig dock till största delen utomlands. Med en bakgrund inom resebranschen har han besökt fler länder än någon kan räkna till, och i sitt Sommar i P1 bland berättar han bland annat om första gången han besökte Manila i Filippierna:

– Det hör till saken att jag var relativt mörk i denna tidsålder och räckte l70 centimeter över marken. Flickan bakom disken sa: ”Welcome back, Mr Schele. We like you because you are so tall and blond”. Vi tycker om er för att ni är så lång och blond. Det var det vackraste jag hade hört och lade grunden för en genuin kärlek till Filippinerna, berättar Peter Schéle.

Dessutom får vi följa med till Manhattan, New York, där han delar en våning med fyra flygvärdinnor och ta del av hans färd genom USA som innehöll såväl förmaningar av polisen som trilskande bilbatterier.

Förutom att Peter Schéle spelar en hel del oförglömliga stycken, blir det också en rad anekdoter om musik, symfoniorkestrar och säregna dirigenter.

– Hur kunde lilla Sverige bli en sådan grogrund för dessa världsstjärnor? Bra orkestrar genom en kultur av kommunala musikskolor som för ett antal år sedan var världens främsta. Men de är nu på fallrepet. Så de här sista 40 åren har kanske varit unika i sitt slag? Hoppas inte det, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".