Ett år sedan nallebombningen över Vitryssland

2:42 min

I dag är det ett år sedan som den svenska pr-byrån Studio Total släppte ner flera hundra nallebjörnar över Vitryssland med budskap om demokrati och yttrandefrihet. Aktionen väckte ursinne hos landets president Aleksandr Lukasjenko och sågs som en orsak till att Sveriges ambassadör i Minsk förklarades icke välkommen i landet. Ett år senare är Sverige tillbaka i Minsk och en ung man som riskerade fängelse för misstänkt samröre med svenskarna är inte längre misstänkt.

I gryningen den 4 juli 2012 styrde svenskarna sitt enmotoriga flygplan in över Vitryssland och i höjd med huvudstaden Minsk tömde de ut plastpåsar fyllda med fallskärmsförsedda nallar med budskap som "yttrandefrihet nu" och "leksaker kräver skydd för de mänskliga rättigheterna".

Att svenskarna obemärkt kunde ta sig in i vitryskt luftrum och utföra aktionen väckte uppmärksamhet över hela världen och Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko, ibland kallad Europas sista diktator, gjordes till åtlöje.

Reaktionen blev hård. Höga chefer för bland annat gränsskyddet fick sparken och i februari i år dömdes en gränsvakt till två års fängelse. Den svenska nallebjörnsaktionen sågs också som en förklaring till att Sveriges ambassadör i Vitryssland, Stefan Eriksson, i slutet av förra sommaren portades från landet.

För 21-årige fotobloggaren Anton Surjapin hade det kunnat sluta riktigt illa. Han la ut bilder på några upphittade nallar på sin blogg och greps kort därefter av polisen, misstänkt för att ha hjälpt svenskarna att ta sig in i Vitryssland. Han satt häktad en månad och har därefter levt med reserestriktioner – och hotet om sju års fängelse.

– Jag vill bara glömma det här, som man glömmer en mardröm, sa Anton när vi träffades i Minsk i höstas.

Nu kan han glömma. Förra veckan lades åtalet mot Anton ner och i våras gick Vitryssland med på att åter välkomna svenska diplomater till Minsk. Nu i veckan började Martin Åberg sin tjänst som chargé d'affaires, tillfällig myndighetschef på den svenska ambassaden.

Efter nallebombningen väcktes en diskussion om svenskarna verkligen bidragit till att sprida ljus över människorättsbrotten i Vitryssland – eller om man i själva verket mest gjort skada.

Valentin Stefanovitj från människorättsorganisationen Vjasna, vars ordförande Ales Beljatskij just nu avtjänar ett 4,5-årigt fängelsestraff, är kluven.

– Visst, det var ju underhållande, men samtidigt begick de faktiskt ett lagbrott när de korsade gränsen och så ledde det till att två personer arresterades. Dessutom riskerade de som flög sina egna liv, säger Valentin Stefanovitj.

Men även om Anton Surjapin fick offra en del tycker han att aktionen ändå satte fingret på problemet med ofrihet i hans land:

– Svenskarna flög hit, släppte ner nallarna som krävde yttrandefrihet. Jag publicerade bilderna fritt på min blogg – och åkte fast.