Foto: Scanpix

Domstol stoppar Taksimombyggnad

Den planerade exploateringen av Taksimtorget i Istanbul, som varit centrum för regeringskritiska protester i Turkiet, stoppas av ett domstolsbeslut.

Den administrativa domstolen fällde sin dom i början av juni, då protesterna nådde sin kulmen.

Planen på ombyggnad av torget strider enligt domstolen mot bevaranderegler, torgets identitet och andra bestämmelser, enligt en advokat som företräder dem som vill klagat på bygget.

Premiärminister Recep Tayyip Erdogan har velat bygga om torget trots de massiva protesterna, men han deklarerade den 14 juni att han väntar ut en prövning i domstolsväsendet.

Protesterna i Turkiet började fredligt i Istanbul den 28 maj. De riktade sig mot en planerad exploatering av Gezi-parken vid Taksimtorget, men växte och riktades mot premiärminister Recep Tayyip Erdogan och hans regering.

Kritikerna har motsatt sig kommersialiseringen som följt i den snabba ekonomiska utvecklingens spår och anklagat Erdogan för att vara makthungrig och lägga sig i befolkningens privatliv.

Premiärministern har emellertid stort folkligt stöd. Opinionsundersökningar har även under den tid som protesterna pågått visat att hans AKP-parti skulle vinna om det hölls val.

TT

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".