Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M).

Bildt orolig över utvecklingen i Egypten

2:07 min

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) ser med stor oro på utvecklingen i Egypten och tror att det kan få konsekvenser i hela arabvärlden.

-Jag ser på utvecklingen med utomordentligt stort allvar. En gång talade vi om den arabiska våren, nu är vi alldeles uppenbart inne i ett mycket annorlunda skede, ett nytt skede i en egyptisk revolution. Kommer detta att stärka demokratin eller kommer det att leda helt och hållet bort från demokratin? Just nu finns det starka farhågor för det senare. Jag tror inte att vi ska ge upp hoppet om att konstitutionell ordning ska återställas, men det vet vi ju inte, säger utrikesminister Carl Bildt.

Vad vet du om vad som har hänt?

-Vi vet ju det vi tar del av genom både direkta kontaker och genom olika typer av media och twitterflöden som faktiskt ger en hel del när det gäller individuella personers reaktioner och informationer i Kairo i dag. Sedan försöker vi också så gott det går att ta kontakt med andra regeringar och EU:s Catherine Ashton till exempel.

Vad kan hända nu?

-Tyvärr kan ju nästan allting hända. I värsta fall kommer det till våldsamheter, det dog ju 16 personer på Kairos universitet i natt i motsättningar. Det visar ju de faror som ligger i detta, om det spårar ur kan det spåra ur på ett mycket mycket allvarligt  sätt. Det kan också leda landet i mer konstitutionella banor, det är för tidigt att bedöma. Egypten är arabvärldens inte bara största utan också kulturellt, intellektuellt och historiskt ledande land. Det här är avgörande för hela den arabiska utvecklingen framöver.

Vilka förväntningar finns då på vad världssamfundet kan göra?

-Ja, vi måste ju göra så mycket vi kan, samtidigt ska man vara medveten om att det vi kan göra är förmodligen rätt begränsat, det här är en utveckling som drivs av sin egen dynamik. Men det är klart att vad vi gör från den europeiska unionens sida, vad USA gör, vad Afrikanska Unionen gör, som har en mycket strikt inställning till hur man förändrar regeringar, det tror jag kommer att påverka utvecklingen, inte i natt och inte i morgon men lite längre fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista