Jihad kräver frigivning av fler palestinska fångar

Den israeliska regeringen har röstat för att släppa 500 av omkring 8 000 palestinier som sitter i israeliska fängelser. För de terrorstämplade grupperna är frigivandet av fångar ett av de viktigaste kraven för att ansluta sig till president Mahmud Abbas vapenvila.

För de terrorstämplade grupperna, som Hamas och Islamiska jihad, är frigivandet av fångar ett av de viktigaste kraven för att ansluta sig till president Mahmud Abbas vapenvila.

Men 500 fångar är alldeles för lite, säger en hög ledare för Islamiska jihad i Gaza, schejk Nafez Azzam, till vår korrespondent.

– Alla våra fångar måste släppas annars blir det ingen vapenvila. Det sitter tusentals palestinier i fängelserna och för oss är de hjältar, säger sheikh Nafez Azzam.

Ett relativt lugn
Nafez Azzam har sitt högkvarter i en anonym kontorsbyggnad i Gaza, bakom en plåtdörr utan skylt. På soffbordet i hans rum ligger en biografi om Hanadi Taysin, en kvinnlig självmordsbombare från Islamiska jihad som tog fem barn och 14 vuxna med sig in i döden för ett och ett halvt år sedan.

Men för tillfället beordrar inte Islamiska jihad sina unga rekryter att utföra nya självmordsattentat, sedan några veckor tillbaka råder ett relativt lugn i Gazaremsan.

Eld upphör
Efter samtal i helgen med palestiniernas president Mahmud Abbas gick både Islamiska jihad och rivalen Hamas med på att förlänga det rådande eldupphöret. Vi vill se vad israelerna har att komma med, därför respekterar vi eldupphöret för tillfället. Men vi har inte anslutit oss till någon formell vapenvila, säger Nafez Azzam.

– När vi träffades sa Mahmud Abbas att israelerna är beredda att gå oss till mötes, säger Nafez Azzam.

Eftergifter krävs
Islamiska jihad kräver att Israel upphäver omkring 160 vägspärrar som gör det svårt för palestinierna att förflytta sig, att organisationens ledare avförs från listan över efterlysta terrorister och att samtliga palestinier släpps från Israels fängelser.

– Vi tror på det som president Mahmud Abbas säger, men vi litar inte på israelerna, säger Nafez Azzam.

Nu måste det komma kraftiga eftergifter från israelernas sida för att vi ska ansluta oss till vapenvilan. Att släppa 500 av 8 000 fångar räcker inte, säger schejk Nafez Azzam.

Caroline Salzinger, Gaza
caroline.salzinger@sr.se