Styrelseledamöter sitter kvar för länge

Regeringen lever inte alltid upp till sin egen ägarpolicy för hur statliga bolag ska styras. Reglerna säger att ingen bör sitta längre än åtta år i samma styrelse. Med det är en regel som mer än 50 av statens nära 400 ledamöter bryter emot.

I statliga Rymdbolaget till exempel har nästan hälften av de ordinarie ledamöterna suttit för länge men ordföranden Lennart Lübeck som själv suttit i styrelsen sedan 1973 ser inga problem med det.

– Jag ser inget problem egentligen om vederbörande gör nytta. Det är så vi ser på arbetet i Rymdbolaget, säger han.

Ny ägarpolicy
Regeringen vill gärna vara ett etiskt föredöme för näringslivet när det gäller hur bolag ska styras.

Sedan ett par år tillbaka finns därför en ny ägarpolicy för bolagsstyrning för statens drygt 60 bolag.

Där står det bland annat att: ”en ledamot bör inte ingå i en och samma styrelse längre tid än åtta år”.

Departementet lever inte upp till målet
Men det är en regel som Näringsdepartementet gör många undantag ifrån. Av bolagens runt 400 styrelseledamöter, fackrepresentanterna borträknat, så har mer än 50 stycken, alltså var åttonde ledamot suttit längre än åtta år.

I bland annat Vin & Sprit, LKAB, Systembolaget, Sjöfartverket, Rymdbolaget och Götakanalbolaget har flera av ledamöterna suttit längre.

Tjänstemännen sitter längre
Inte heller när det gäller Näringsdepartementets egna anställda så följs alltid regeln. Tre av tjänstemännen på departementet sitter kvar i olika bolagsstyrelser, trots att åttaårs-gränsen har passerat.

Trots att statsekreteraren Sven-Eric Söder tycker att regeringen sköter sig bra så lovar han bättring inför vårens bolagsstämmor.

– Jämfört med det privata näringslivet är det en bra siffra. Vi är inte nöjda med det och vi tycker att de finns anledning att se över frågan. Jag är helt övertygad om att efter bolagsstämmorna i vår kommer det att vara bättre, säger han.

Erik Boman
erik.boman@sr.se