Dyra råvaror sänker vinster

Förra årets höga priser på råvaror slår nu igenom i företagens resultat genom att vinsterna minskar.

Boksluten visar på en gemensam nämnare för merparten av landets exportföretag, nämligen att förtagens vinster har påverkats neråt av höga stål-och oljepriser.

Det går att rada upp företag efter företag som i boksluten nu redovisar ökade kostnader för inköp av råvaror som krävs för att verksamheten ska kunna bedrivas.

Förra årets höga råoljepris påverkar flyg- och transportindustrin, skenade stålpriser sänker resultaten i andra branscher.

SKF lyckades kompensera genom att kunna höja priserna, och tror att tendensen står sig 2005.

Och Volvochefen Leif Johansson är inne på samma linje. Han säger att råvarupriserna är ett bekymmer men att det går att kompensera sig för dem

Vitavarutillverkare som amerikanska Whirlpool gjorde en vinst som var 22 procent lägre än året innan, och förklarade det med stigande kostnader för stål och andra råvaror.

Samma lag gäller för Electrolux.

För Riksbankens del handlar det om en oro för ökad inflation som en följd av alla dessa ökade priser. Häromdagen konstaterade Riksbanken i en rapport att priserna på råvaror och insatsvaror har stigit snabbare på grund av stark efterfrågan på världsmarknaden, vilket kan leda till höjda priser på importen.

Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg har inte samma bekymmer. Priserna är desamma för konkurrenterna därför spelar de mindre roll. 

 Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se