Staffan Sonning kommenterar läget i Portugal. Foto:Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Regeringskris i hårt pressat Portugal

Förhandlingar pågår
2:33 min

Det ekonomiskt pressade Portugal behöver nya nödlån samtidigt som det är regeringskris. Flera ministrar har avgått, bland andra finansministern - arkitekten bakom åtstramningarna, som har lett till omfattande protester och generalstrejk.

Sveriges Radios ekonomikorrespondent Staffan Sonning säger att Portugal är ganska illa ute, eftersom Portugal är beroende av nödlånen från euroländerna, samtidigt som åtstramningspolitiken som landet har utlovat mot lånen, inte alls gått som det har varit tänkt.

– Regeringen har i flera gånger tvingats att ta fram ännu fler besparingar, vilket lett till omfattande protester, bland annat en generalstrejk, vilket i sin tur lett till en akut regeringskris där två av ministrarna i det mindre partiet i koalitionsregeringen har avgått med hänvisning till det folkliga missnöjet, och också märkligt nog finansminstern.

Kommer det gå att rädda den sittande regeringen?

– Det är svårt att säga, det har pågått förhandlingar under natten och de fortsätter under dagen. Premiärministern försöker förhandla fram någotn slags lösning som kan reparera den här sprickan, säger Staffan Sonning.

Ekot

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".