Foto: Egyptisk statselevision

Intensiv jakt på Brödraskapets medlemmar

Christer Fridén rapporterar
1:29 min

I Egypten pågår nu en jakt på framstående medlemmar av Muslimska Brödraskapet. Den avsatte presidenten Mursi uppges redan ha blivit gripen. Åklagare har beslutat att de högsta cheferna skall gripas. Samtidigt börjar livet återgå till det mer normala i landet.

Även om lugnet delvis har återställts firas och sörjs det fortfarande efter det senaste dygnets dramatiska händelser där president Mohammad Mursi avsattes och en ny president, författningsdomstolens ordförande Adli Mansour, har svurits in som landets nye ledare.

Förutom oppositionen mot Mursi står också de muslimska och kristna ledarna bakom den nya regimen.

Men det hela har dirigerats av landets militärer.

Och klara motståndare till den här utvecklingen är Muslimska Brödraskapet, den islamistiska organisationen som Mursi lutade sig mot.

Men enligt den statsstyrda tidningen alAhram har den nye presidenten Adli Mansour hälsat brödraskapet välkommet att vara med och bygga upp det nya Egypten.

Men samtidigt pågår en jakt på Muslimska Brödraskapets mest framstående medlemmar.

En av dem, parlamentets talman, har enligt uppgifter från hans familj, redan gripits. Och det samma gäller ytterligare minst 11 brödraskapsmedlemmar.

Det är åklagarmyndigheten som har beordrat gripandena inför en förundersökning om de under sin tid vid makten har begått några brott.

Det är oklart var den förre presidenten Mursi befinner sig, men också han sägs vara i den nya regimens förvar.

Och det finns en oro för att det är en häxjakt på brödraskapet som har satt igång, säjer Kairojournalisten Nagwa Hassaan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".