Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer EU-samarbete mot it-brott

"Brotten har internationell karaktär"
1:46 min

EU-parlamentet har fattat beslut om en ny lagstiftning mot it-relaterade brott. Lagen ska förstärka det polisiära samararbetet inom EU och göra det enklare att klara upp internetrelaterad brottslighet.

Anna Björkegren, chef för internetspaning på Rikskriminalpolisen, välkomnar lagstiftningen:

– Den här lagen innebär att alla länder skärper lagstiftningen och eftersom de här brotten har ett inslag av internationell karaktär är samarbetet över landsgränser enormt viktigt för utredningen av de här brotten.

It-brott är ofta svåra att klara upp, framför allt för att data bara lagras en kort tid och hinner försvinna, men också för att brotten vanligtvis sker över landsgränser. Därför är den nya lagstiftningen mot internetrealaterad brottslighet, som EU parlamentet beslutade om i dag, oerhört viktig, enligt Anna Björkegren på Rikskriminalpolisen.

Lagen fastställer att brott som dataintrång ska prioriteras lika inom hela EU och att information som rör brådskande it-brott över landsgränserna ska hanteras snabbare. Anna Björkegren på Rikskriminalpolisen menar att det här kommer leda till att fler it-brott klaras upp.

– Lagen innebär att länders lagstiftning kring de här brotten blir mer samspelta och att man prioriterar upp it-brotten. Tidskravet är oehört viktigt eftersom det innebär att vi snabbare kan få information om brådskande it-brott innan informationen försvinner.

Den nya lagen innebär också att så kallade botnäts kriminaliseras. Botnäts kan beskrivas som ett nätverk av fjärrstyrda datorer som tagits över via virus utan användarens vetskap. Redan nu är användningen av botnäts i kriminella syften, som till exempel dataintrång, olagligt. Men botnäts kan också användas för att skicka ut spammejl eller skräppost. Och nu blir det alltså olagligt att använda botnäts i överhuvudtaget - oavsett syfte.

– Ett sätt att använda botnät är ju att skicka spammejl. I och med att botnät kriminaliseras så kan man ju kanske få bort flera av spammen som många dataanvändare tycker är väldigt jobbiga att få, säger Anna Björkegren, chef för internetspaning på Rikskriminalpolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".