Foto: Scanpix

Mandela inte i vegetativt tillstånd

"Är obekväm men har inte ont"
1:50 min

I Sydafrika dementeras det från flera håll att den förre presidenten Nelson Mandela skulle vara i det som kallas ett vegetativt tillstånd. Ett dokument med ett läkarutlåtande som innehöll det påståendet publicerades igår, men enligt presidentkansliets talesman Mac Maharaj stämmer det inte.

– Det är presidentkansliet, och ingen annan, som publicerar pålitlig information om Nelson Mandelas sjukdomstillstånd, säger presidentkansliets talesman Mac Maharaj till radioprogrammet SA fm.

Den officiella informationen bygger på uppgifter från en panel av läkare som är ansvariga för Mandelas vård, säger Maharaj. Och hans tillstånd är fortsatt kritiskt men stabilt.

Nelson Mandela har nu vårdats i snart fyra veckor på ett sjukhus i Sydafrikas huvudstad Pretoria.

I går eftermiddag publicerade nyhetsbyrån AFP uppgifter som kom ifrån domstolshandlingar om en infekterad dispyt om gravplatser som familjen Mandela är inblandad i.

I handlingarna stod det att den förre presidenten inte längre skulle vara vid medvetande och att läkare rekommenderat att livsuppehållande maskiner skulle stängas av.

Men uppgifterna tillbakavisas dels via Nelson Mandelas hustru Graca Machel som sagt om sin make att "han ibland är obekväm, men inte har ont" och den nära vännen, anti-apartheidaktivisten Denis Goldberg som besökte sjukhuset igår, som försäkrar att Nelson Mandela visserligen är mycket sjuk, men vid medvetande.

Samtidigt har den tidigare ärkebiskopen Desmund Tutu tagit bladet från munnen och bett familjen Mandela att inte smutsa ner Nelson Mandelas namn genom att föra ett öppet gräl om gravplatser och privata familjeförhållanden via media.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".