Ny storägare stödjer Skandias uppgörelse med Ramqvist

Det är fortfarande oklart om Skandias styrelse får klartecken från de stora aktieägarna för uppgörelsen med förre styrelseordföranden Lars Ramqvist. Men Christer Gardell som är ny storägare i Skandia, kommer att stödja styrelsen.

Uppgörelsen med förre styrelseordföranden Lars Ramqvist innebär, om den godkänns, att han ska betala tillbaka drygt två miljoner i arvoden istället för att stämmas.

Finansmannen Christer Gardell som är ny storägare i Skandia med sitt fondbolag Cevian Capital har bestämt sig.

– Efter att jag har satt mig in i resonemangen och förutsättningarna, så lutar jag nog åt att jag kommer att stödja styrelsen här, säger han.

– Styrelsen har gjort, tror jag, en vettig prioritering ur ett affärsperspektiv, där man har bakat in de juridiska förutsättningarna för att driva en sådan här process mot Lars Ramqvist och gjort den här bedömningen. Jag delar nog styrelsens uppfattning att de ska fokusera på andra frågor som har ett större genomslag för aktieägarna, säger Christer Gardell.

Kostsamt
Det kostar helt enkelt för mycket att driva en process och det är bättre att ägna tid och kraft år att till exempel ta igen förlorade marknadsandelar i Sverige och fortsätta växa utomlands, resonerar Christer Gardell.

Hans bolag Cevian Capital har tre procent av röster och kapital i Skandia. Han dök upp som stor ägare i december och föreslås får en plats i styrelsen.

Diskussion om ansvar
Skandalerna i Skandia har lett till flera processer om styrelsens och toppchefernas ansvar. Förtroendet för näringslivet sviktar också efter Skandiaffären. Finns det då inte etiska skäl att stämma förre ordföranden istället för att göra upp i godo?

– Det är klart att det kan finnas ett bredare allmänintresse, men då tycker jag faktiskt att då får den aktieägare som så vill kanske ta över stafettpinnen och driva processen vidare.

Bortsett från det som hände i Skandia tycker Christer Gardell att styrelsearbetet i Sverige har blivit mycket bättre, mera professionellt.

– Det är väl så med de här skandalerna att man har inte riktigt förstått vilket ansvar man har när man sitter i styrelsen och det är en dyr läxa, som en del har lärt sig.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se