Förstörda byggnader i stadsdelen Jouret al-Chiyah i Homs. Regeringsstyrkorna använder stridsflyg i striderna. Foto: Lens Young Homsi/Scanpix.

Matbrist i Syrien – var fjärde svälter

Fortsatt hårda strider i Homs
1:41 min

Var fjärde invånare, totalt fyra miljoner människor, i Syrien har nu svårt att få tag i mat för dagen, uppger FN-organet FAO och FN:s Matprogram efter ett besök i landet.

Samtidigt fortsätter hårda strider mellan regeringsstyrkor och oppositionen i den strategiskt viktiga staden Homs för sjätte dagen i rad.

I dag gick den Fria Syriska armen ut med en vädjan till det internationella samfundet att göra något för att hjälpa civilbefolkningen i städerna Homs och Daraa. I fem dagar har militärflygplan släppt bomber över Homs, enligt oppositionskoalitionen. Även i morse blossade strider upp inne i Homs.

Regeringssidan kontrollerar nu stora delar av Homs, medan fria syriska armen har kontroll över utkanten av staden samt de omkringliggande städerna. Det gör att civila människor är instängda i de centrala delarna av Homs.

Samtidigt sitter representanter för den oeniga koalitionen i möte i Istanbul för att försöka utse en ny ledning som de hoppas ska kunna återvinna förtroendet hos västländerna. Oppositionen misslyckades  med att utse representanter till den fredskonferens som var planerad till i förra månaden. Så länge oppositionen inte kan visa upp ett enande ansikte tvekar västländerna att förse rebellerna med vapen.

Inbördeskriget som nu är inne på sitt tredje år och som krävt minst 90 000 människoliv gör vardagen allt svårare för civilbefolkningen. Fyra miljoner människor har nu svårt att få tag i mat för dagen, både de som odlar sin egen och dom som brukar köpa maten. Bland annat har veteproduktionen minskat med 40 procent på drygt två år och kycklingproduktionen är nu bara hälften så stor som innan kriget.

FN förutspår att det kommer att bli än värre kommande år då möjligheterna för ett normalt jordbruk blir allt svårare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".