Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dåliga villkor för utländska stipendieforskare

Svårt att få boende, telefon eller sjukvård
2:15 min

Nyblivna utländska forskare på Karolinska Institutet slår larm om usla villkor för dem vars forskartjänster finansieras med stipendier. En av de nästan 400 utländska stipendieforskarna på Karolinska Institutet, KI är Hiske van Duinen. Hon säger att forskarnas kontrakt är så korta, att det blir svårt att ens få ett personnummer i Sverige.

Hiske van Duinen är aktiv i en förening som kämpar för bättre villkor för de utlänska forskarna.

– Det är väldigt svårt att få ett personnummer, och utan personnummer kan man egentligen inte göra någonting i Sverige, säger hon.

Utan personnummer är det svårt att få sjukvård till reducerat pris, svårt att öppna bankkonto, eller skaffa saker som boende, internet eller telefonabonnemang, förklarar Hiske van Duinen.

För att kunna få ett personnummer i Sverige måste man kunna visa att man ska stanna i landet i minst ett år, enligt Skatteverket.

Trots att många på KI går på stipendier i två år, får de bara sexmånaderskontrakt i taget vilket gör det svårt att leva upp till beviskraven.

De korta kontrakten skapar också en osäkerhet i vardagen.

– Man får väldigt svårt att planera sina experiment. Men det är ännu svårare att planera sitt liv, säger Hiske van Duinen.

Karolinska är ett av de svenska universitet som har absolut mest stipendieforskare av den här typen. Men det här handlar inte bara om personnummer.

Fackförbundet Naturvetarna är kritiska till att anställningar ersätts med stipendier. För när man går på stipendium gäller andra villkor än för de forskarkollegor som gör samma saker men är anställda.

Stipendierna är varken pensionsgrundande eller grund för a-kassa eller sjukskrivningar. Man får inga semesterdagar.

Hans-Gustav Ljunggren är dekanus och ansvarar för KI:s forskning. Han upplever inte att stipendieforskarna generellt har sämre villkor än dom anställda. Däremot inser han problemet med de korta sexmånaderskontrakten, säger han att systemet ska ses över i höst.

– Det har varit så och det är också en sak som vi håller på och ser över nu. Sen är det så att vi har begränsat möjligheten att ha stipendier till 24 månader, säger Hans-Gustav Ljunggren.

– Men om man ska vara här i 24 månader, varför får man inte kontrakt på 24 månader?

– Vi ska se över det nu. Jag är inte främmande för att man ska ha 24-månaderskontrakt, säger Hans-Gustav Ljunggren, som är dekanus och ansvarar för KI:s forskning.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".