Rök stiger från det exploderade tåget i Lac Megantic, Quebec, Canada. Foto: Paul Chiasson/Scanpix

80 saknas efter tågexplosion i Kanada

"En katastrof för staden"
0:41 min

Ett förarlöst godståg lastat med oljeprodukter spårade ur och exploderade i staden Lac-Mégantic i den kanadensiska provinsen Québec natten till igår. En person omkom i olyckan och 80 människor saknas.

– En person är bekräftad död och vi befarar att det är fler, säger polisens talesman Guy Lapointe. Han ville dock inte kommentera uppgifterna om saknade människor.

Det var klockan ett lokal tid och sju på morgonen svensk tid, natten mellan fredag och lördag i närheten av staden Lac-Megantic, som tåget med 73 vagnar spårade ur och den brandfarliga råoljan exploderade.

Omkring 30 byggnader, en stor del av den lilla staden, totalförstördes och omkring tusen personer av stadens totalt 6000 invånare, har evakuerats.

– Elden var så kraftig att vi knappt kunde komma nära olycksplatsen säger Quebec-polisens talesperson Michel Brunet till kandensiska tv-kanalen CTV.

Mörka moln av tjock svart rök steg från centrala Lac-Mégantic flera timmar efter olyckan.

Flera närliggande städers brandförsvar har ryckt ut för att hjälpa till, även brandmän från den amerikanska delstaten Maine, dit tåget var på väg.

För närvarande är luften hälsovådlig och enligt AP behöver man också kontrollera utsläpp av olja i floden Chaudiere, som även riskerar att sprida sig till sjön Lake Megantic i närheten.

Orsaken till olyckan är inte känd, men den utreds nu både av den kanadensiska transportstyrelsen och av Montreal, Maine & Atlantic Railway Ltd, som stod för tågtransporten.

– Det är en katastrof för staden, säger polisen Gregory Gomez del Prado till kanadensiska tv-kanalen CTV.

Det är den tredje allvarliga tågolyckan i Kanada under den senaste månaden.

I början av juni ägde en tågkrock med dödlig utgång rum  i Ontario och så sent som förra veckan spårade ett annat tåg ur i Calgary i delstaten Alberta, även då med brandfarlig last, men utan allvarliga följder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".