Mårdhunden har motats bort från Sverige

2:16 min

Arbetet med att hindra mårdhunden att få fäste i Sverige och Danmark har varit lyckosamt. Den lilla population som funnits i östra Norrbotten och i fastlands Danmark har nu minskat efter att det så kallade mårdhundsprojektet varit i gång i fem år.

– De data vi har nu tyder på att det finns ungefär hundra stycken kvar i Norrbotten på vintern, säger viltbiologen Per-Arne Åhlén på Jägarförbundet.

Hur många mårdhundar handlar det om som ni tagit bort?

– Det rör sig om 1 000 ungefär. Stor andel på finska sidan och så i Sverige och i Danmark.

Den ser ut som en slags korsning av en räv och en tvättbjörn, och efter att den farmats i Ryssland för sin päls finns den i dag i östra Norrbotten, Finland, Polen, Tyskland och Danmarks fastland. Riskerna om mårdhunden skulle få spridas över hela Sverige är att den skulle kunna slå ut hela bestånd av fåglar och groddjur i våtmarker. Samtidigt är det en synnerligen effektiv potentiell bärare av sjukdomar som rabies och dvärgbandmask.

Artens reproduktionsförmåga är extrem – kullar på tio valpar är normalt. Populationen skulle snabbt öka utan de gemensamma åtgärder som de nordiska grannländerna ägnat sig åt de senaste åren, enligt Per-Arne Åhlén.

– Konsekvensen blir att det under väldigt kort tid blir tusentals mårdhundar. De lever ju i livslånga parförhållanden och när man har en ensam mårdhund så går den hela tiden och letar efter en partner, säger han.

En instinkt som myndigheterna har dragit nytta av på båda sidor av svenskfinska gränsen längs Torne älv och i fastlands Danmark. Mårdhundarna lokaliseras med hjälp av viltövervakningskameror, kastreras och förses med sändarutrustning så att de kan hjälpa jägarna att hitta fler mårdhundar.

– När de stannar då vet vi att då har de hittat en partner. Och när alla sändare är ute så avlivar vi dem djur som sändardjuren hittar, vår förhoppning är att fortsätta så här tills det bara finns sterila sändardjur. Så utvärderar vi igen om några år, säger Per-Arne Åhlén.

Åtta miljoner per år har förvaltningen kostat bara i Sverige. Regeringen har lovat Naturvårdsverket fem miljoner kronor extra per år fram till 2016 för arbetet mot främmande arter, däribland mårdhunden.

Nils Eklund

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista