Nordkoreanen Park Chol-Su skakar hand med sydkoreanen Suh Ho. Foto: Scanpix

Industrizonen Kaesong ska öppnas igen

Fortfarande återstår många detaljer
0:59 min

Efter mycket sena samtal i går kväll kunde Nord- och Sydkorea till slut enas om att de ska vidta åtgärder för att den gemensamma industrizonen Kaesong ska kunna öppnas igen. Om verksamheten tas upp igen skulle det ha stor symbolisk såväl som ekonomisk betydelse för länderna.

Efter utdragna förhandlingar kunde de två staterna till slut komma överens om att fabrikerna i Kaesong ska öppnas igen. Beskedet kom mitt i natten koreansk tid. Men fortfarande återstår många detaljer innan fabrikerna är i drift igen.

Ett nytt möte ska hållas på onsdag. Då ska dessutom de sydkoreanska ägarna släppas in på anläggningarna som ligger på den nordkoreanska sidan av gränsen.

Företagarna är oroliga för att monsunregnen ska förstöra fabrikerna.

Till en början såg gårdagens samtal ut att bli misslyckade. Seoul ställde hårda krav som Pyongyang inte ville gå med på.

Bland annat vägrar Nordkorea att skriva under ett avtal som säger att området inte kommer att stängas igen.

Fabrikerna i Kaesong har varit ur drift sedan i april efter att konflikten mellan de koreanska staterna trappades upp. Drygt 50 000 anställda nordkoreaner lämnade då fabrikerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".