Judiska extremister mordhotar ministrar

Israels president Moshe Katzav vill gripa judiska extremister som hotar ministrar som vill utrymma bosättningarna i Gazaremsan. Flera ministrar har redan utsatts för sabotage och dödshot.

Stämningen beskrivs som liknande den innan premiärminister Yitzak Rabin mördades av en judisk extremist som motsatte sig fredsprocessen med palstinierna.

– Extremisterna kommer att försöka mörda premiärminister Ariel Sharon, sa infrastrukturminister Benjamin Ben-Eliezer vid ett ministermöte på söndagen, precis så här var det en månad innan Yitzak Rabin mördades men ingen lyssnade på mig.

Hatbrev
Infrastrukturministern läste upp ett av hatbreven han har fått de senaste dagarna. En annan regeringsledamot, transportministern Meir Sheetrit, sa att han fått ett dussintal dödshot de senaste 14 dagarna.

Till och med en av de ministrar som står längst ut på högerkanten, finansminister Benyamin Netanyahu, fick i fredags fly från en bröllopsfest där stämningen vändes mot honom. När han kom ut på gatan var däcken på hans bil sönderskurna.

Flest hot mot Sharon
Men mest hat och flest dödshot riktas mot premiärministern, Ariel Sharon, extremhögern ser honom som en förrädare. Från att ha varit bosättarnas beskyddare är det han som har tagit initiativet till att nedmontera bosättningarna påGazaremsan.

En välkänd högeraktivist, Ben Gvir, har sagt att han och medlemmarna i hans förbjudna Kach-parti kommer att förfölja alla regeringsmedlemmar som stödjer nedmonteringen av bosättningarna i Gaza.

Ministern för inrikessäkerhet vill nu gripa alla som hotar att ta till våld med stöd av en lag som tillåter fängsligt förvar under en obegränsad tid utan åtal eller dom, en lag som i vanliga fall mest används för att arrestera palestinier som misstänks för att ha samröre med terrororganisationer.

Caroline Salzinger, Jerusalem
caroline.salzinger@sr.se