H&M om villkor i låglöneländer

"Vore en katastrof för landet"
1:43 min

I debatten om textilarbetarnas arbetsvillkor efter fabrikskollapsen i Bangladesh som tog över 1 100 människors liv i våras, är de låga lönerna en av de centrala frågorna. Tyska tidningen Der Speigel har pratat med H&M:s vd Karl-Johan Persson.

Men att höja lönerna är ingen enkel lösning. Det säger H&M:s vd Karl-Johan Persson i en intervju som publiceras i det tyska nyhetsmagasinet Der Spiegel idag.

"Vi kanske skulle stanna i Bangladesh men tusentals andra modeföretag söka sig någon annanstans och det vore en katastrof för landet."

Så svarar Karl-Johan Persson på frågan om varför det är så svårt att höja textilarbetarnas minimilön, när han nu ger en av sina sällsynta intervjuer i veckomagasinet Der Spiegel. Här i Tyskland har det svenska klädföretaget sin största marknad.

I möte med Bangladeshs premiärminister Sheich Hasina har Persson visserligen uppmanat att man ska höja textilarbetarnas lägstalöner som är motsvarande 250 kronor. Men innan det sker är han inte beredd att gå före och se till att de som syr H&M:s kläder får så kallade levnadslöner, som arbetarna själva kräver, och som skulle innebära omkring 1 000 kronor i månaden.

I Bangladesh arbetar 3,5 miljoner människor i textilbranschen. Och näringen genererar 80 procent av landets exportinkomster.

I veckan visade en undersökning att bara en av tio textilfabriker klarar grundläggande säkerhetskrav.

På frågan om den svenska modejätten, som är största textiluppköparen i Bangladesh, känner något ansvar för katastrofen i Rana Plaza, där mer än 1 100 människor miste livet i våras, svarar Karl-Johan Persson bestämt nej. H&M har inte haft något sammarbete med textilfabriken i Rana Plaza

Vi arbetar sedan flera år för att förbättra förhållanden säger han och nämner bland annat den brandskyddsöverenskommelse, som undertecknades, efter fabriksraset.

Att man inte gjorde det långt tidigare förklarar Persson med att andra företag inte ville skriva under.

– Då var det inte meningsfullt för oss att göra det heller, sa H&M:s vd Karl Johan Persson till den tyska tidskriften Der Spiegel. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".