Anhängare till avsatte president Mursi samlades i dag i en Kairoförort. Samtidigt ordnas en manifestation för den nya ledningen på Tahrirtorget.Foto: Paul Schemm/Scanpix.

Demonstranter samlas åter i Kairo

Tolv bloggare släppta i dag
1:35 min

I Egypten kallar demonstranterna på Tahrirtorget i eftermiddag till en ny manifestation till stöd för landets nya militära ledning som i onsdags avsatte president Muhammed Mursi.

Samtidigt strömmar människor till torget framför Rabia al-Adawiyya-moskén i Nasr-staden i Kairo, där anhängare till Muslimska brödraskapet har samlats, rapporterar TT:s utsände.

I dag kommer också motstridiga uppgifter om huruvida militären återigen har slagit till mot massmedia.

Nyhetsbyrån al-Jazira uppgav på eftermiddagen att säkerhetspolis skulle ha gjort en räd på kanalens Kairokontor. Ledningen för kanalens sändningar på arabiska skulle ha åtalats misstänkta för att sända nyheter som äventyrat säkerheten i landet. Andra nyhetsbyråer ifrågasatte senare om det verkligen rört sig om ett tillslag eller om det varit ett falskt rykte.

Samtidigt ska chefen för al-Jaziras Kairokontor som greps tidigare i veckan misstänkt för att ha drivit tv-kanal utan tillstånd i dag ha släppts mot borgen. Flera andra tv-kanaler har stängts sedan militären tog över i onsdags. Kritikerna menar att tillslagen verkar politiskt motiverade eftersom det är kanaler som ansetts vänligt inställda till Muslimska brödraskapet som stängts eller kontrollerats, men militär finns också på plats sedan flera dagar tillbaka i den statliga televisionens byggnad.

I dag ska också tolv bloggare ha släppts, bloggare som fängslats under Mursis tid vid makten misstänkta för bland annat uppvigling mot det Muslimska brödraskapet.

Oppositionsledaren Muhammed ElBaradei talade i en intervju som publicerades i dag om vikten av att också det Muslimska brödraskapet inkluderas i landets demokratiseringsprocess.

Egyptens statliga nyhetsbyrå publicerade i går uppgiften att El BarAdei skulle ha utsetts till landets premiärminister under övergångsstyret – något som i natt dementerades av president Adly Mansour.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".