Internationella vällingtillverkare anklagas för att pressa upp priserna. Foto: Ng Han Guan/Scanpix.

Kina skärper kontroll av vällingtillverkare

Priset på välling skjuter i höjden
1:33 min

Kinesiska myndigheter har inlett en utredning mot internationella vällingtillverkare som anses ta ut överpriser för sina produkter i Kina.

Rädslan för att lokalt tillverkad välling ska vara förgiftad gör att många föräldrar är beredda att betala ett högt pris för importerade varor. Det drar företagen nytta av, säger myndigheterna.

Hongkong svämmar över varje dag av kineser från fastlandet som kommer hit för att köpa blöjor, leksaker, barnmat och välling. Alla barnprodukter är betydligt billigare här. Förklaringen är inte enbart att Hongkong har lägre skatter och importtullar, menar myndigheterna. De internationella företagen anses utnyttja oron på fastlandet som många föräldrar känner för kinesiska varor.

Efter skandalen 2008 då sex barn dog och hundratusentals blev sjuka efter att ha druckit mjölk som innehöll det giftiga ämnet melamin har många kineser valt bort lokaltillverkade barnprodukter. Även leksaker har visat sig innehålla giftiga ämnen.

Sedan dess har priset på importerad välling stigit med 30 procent i Kina, enligt statliga myndigheter. Trots de höga priserna står de utländska företagen för mer än halva vällingförsäljningen. Kina är världens största marknad för välling.

Kinesiska myndigheter som inledde sin utredning i förra veckan menar att de utländska företagen har en för stor del av marknaden och därför kan hålla uppe priserna på en allt för hög nivå.

Två av företagen har redan sagt att de ska sänka sina priser.

Här i Hongkong har problemet med fastlandskineser som kommer och tömmer hyllorna i affärerna blivit så stort att en ny lag stiftats. Sedan i mars i år är det bara möjligt att föra ut knappt två kilo välling från regionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".