Knivmannen attackerade till synes oprovocerat

Mycket tyder på att den av polisen ihjälskjutne 24-årige mannen som knivskar flera personer i Varberg i går gjorde det helt oprovocerat.

Sannolikt kände han inte heller något av sina tre offren, däribland en kvinna som senare avled. Enligt Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, är det mycket sällsynt med händelser där en människa till synes oprovocerat attackerar okända personer. 

– Om det nu är så att det rör sig om en person som blivit fullkomligt rasande galen och börjar anfalla oskyldiga människor som han inte känt tidigare, så rör det sig om absoluta ovanligheter, säger han.

Det var på förmiddagen igår som larmet kom. Innan lunch hade den 24-årige mannen attackerat två män och en kvinna. Kvinnan, som var i 85-årsåldern, avled av sina knivskador. Polisen kom på plats och på filmer syns hur den misstänkte mannen går mot poliserna med dragen kniv, och efter ett par varningsskott så småningom blir skjuten. Han avled senare på sjukhus.

Mannens motiv är okänt. Och även om han var påverkad av någon drog. Enligt professorn i kriminologi, Jerzy Sarnecki, får polisen får bara skjuta för att döda när de eller någon annan är under direkt hot.

– Samtidigt ska man komma ihåg att det inte är så lätt för polisen att skjuta för att skada. Det är generellt svårt att träffa, dessutom har polisen ammunition som leder till mycket allvarliga skador, säger han

Den så kallade hålspetsammunitionen som polisen använder expanderar vid träff, för att inte gå igenom kroppen och träffa någon annan än den polisen siktat på. Det finns de som har ifrågasatt att polisen inte har fler alternativ i den här typen av kritiska situationer. Exempelvis uppstod den debatten när en man i Husby sköts till döds av polis, vilket var en av anledningarna till det sedan utbröt oroligheter i flera förorter. Martin Marmgren, facklig företrädare på Västerortspolisen i Stockholm, tycker att elpistol vore ett bra komplement.

– Om elpistol hade ingått som standardutrustning för poliser i Sverige, så finns det en hyfsad möjlighet i alla fall, utan att känna till alla omständigheter, att man inte hade skjutit ihjäl den här personen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".