GM köper sig loss från Fiat

Efter två månaders hårda förhandlingar har Fiat och General Motors slutit fred. Fram till och med måndagen har GM sluppit undan löftet man gav för fem år sedan att köpa hela Fiat Auto om Fiat så krävde. Nu måste GM köpa sig loss. (Ekonomiekot)

Enligt det nya avtalet har det klingat till ordentligt i Fiats kassa. Nästan tio miljarder färska kronor har betalats in av General Motors som inom tre månader måste betala resten, drygt fem miljarder kronor.

Det kostar alltså GM 15 miljarder kronor att bli fri från uppgörelsen man skrev på för fem år sedan. Men de fem åren i Fiat har dessutom kostat GM ytterligare 40 miljarder.

Firades i Turin
Det firades ordentligt på söndagskvällen i bilstaden Turin. Att lyckas slingra sig ur avtalet och dessutom med en ordentligkassaförstärkning, trodde inte många var möjligt.

Pengarna behövs verkligen. Bilsidan blöder 30 miljoner kronor om dagen, rapporteras det. Trots det har Fiatkoncernens nya ledning lyckats nå balans i koncernräkenskaperna igen.

Från Fiats synpunkt var det omöjligt att fortsätta samarbetet med en biljätte som tog för sig av Fiats teknologi och gav så litet tillbaka. Nu får vi full frihet att söka nya partners i första hand för enskilda projekt, säger Fiats vd Sergio Marchionne.

Kontrollerar motorutvecklingen
Han noterar också att Fiat nu återtagit kontrollen över sin motorutveckling. Denna är så intressant att GM trots allt velat behålla hälften av kronjuvelen Powertrain i Polen som bygger de moderna dieselmotorerna.

Dessutom ska utvecklingen av de nya plattformarna som också görs tillsammans med Saab fortsätta.

Åke Malm, Rom
utrikes@sr.se