Oron i Egypten får politiska konsekvenser

"Sorglig inledning på Ramadan"
2:16 min

Armén och Mursianhängarna lägger skulden för dödsskjutningarna på varandra och vittnesmål från platsen ger en motstridig bild. Oavsett skuldfrågan har massakern redan fått politiska konsekvenser.

– Det som har hänt kommer inte att stoppa oss från fortsätta arbetet med att bilda regering, sa i dag en talesman för Egyptens nytillträdde övergångspresident Adly Mansur.

Samtidigt har flera politiker krävt Mansurs avgång efter morgonens massaker då 42 människor dödades och Egyptens näst största parti, salafistiska Nour, har helt dragit sig ur förhandlingarna.

Landets övergångsadministration lovade i dag att tillsätta en specialkommitté för att reda ut vem som bär skulden för det inträffade, men i samma uttalande refererade man till händelsen i just de ordalag som armén använt - man sa att orsaken till dödsfallen var att demonstranter försökt storma det militärhögkvarter där det ryktas att Mursi hålls i förvar av armén. Mursianhängare har i stället hävdat att armén öppnade eld mot  en fredlig demonstration.

Massakern gör det nu ännu mer angeläget att snabbt fortsätta den politiska processen mot ett civilt styre - säger Sara Abu Bakr, politikredaktör på dagstidningen Daily News Egypt.

– Politikerna måste bestämma sig om ny premiärminister i dag och tillsätta en övergångsregering senast i morgon, säger Sara Abu Bakr. Sedan börjar Ramadan och vi måste ta oss ur vårt politiska vakuum före dess.

Hon hoppas att fastemånaden ska ha en lugnande effekt och religiösa ledare nu ska använda sitt inflytande klokt.

– Det här är en sorglig inledning på Ramadan säger Sara Abu Bakr men förhoppningsvis kommer folk använda tiden till att tänka på vad som är bäst för landets framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".