Ligan ska ha tillverkat id-handlingar i lokaler som fungerat som en fabrik. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Misstänkt id-förfalskningsliga inför rätta

"Man kan gissa att mörkertalet är rätt stort"
2:08 min

I dag inleds rättegången mot en liga som misstänks ha förfalskat identitetshandlingar. Åklagare Carl Mellberg säger att det handlar om en industriell produktion:

– De identitetshandlingar som vi vet har producerats är svenska körkort, italienska körkort, brittiska körkort, svenska polislegitimationer och bankkort av American Express-, Diners- och Mastercard-modell, säger Carl Mellberg till Ekot.

Hur bra är dessa förfalskningar?

– Enligt Statens kriminaltekniska laboratorium är det väldigt bra förfalskningar. Bra i bemärkelsen att de är svåra att se att de inte är äkta.

I ett sakkunnigutlåtande skriver expertmyndigheten SKL att förfalskningarna måste anses vara "mycket bedrägliga". Statens kriminaltekniska laboratorium skriver även att vissa fynd tyder på att det även tillverkats förfalskade registreringsskyltar och uppehållstillståndskort av Schengen-modell.

Ligan består av 3 män i medelåldern. De avslöjades vid ett tillslag mot två lokaler i Stockholm och Södertälje i vintras.

Inför rättegången som börjar i dag har Statens kriminaltekniska laboratorium gått igenom fynd från tillslagen.

Ligan ska även ha tillverkat diverse yrkesbevis, studentkort och parkeringstillstånd, enligt åklagare Carl Mellberg. Han hävdar att ligan tillverkat handlingar efter beställning, i lokaler som han menar fungerat som en "fabrik".

Vid minst tre tillfällen har deras produkter kunnat knytas till andra kriminella, säger Mellberg:

– Jag kan bara konstatera att vid tre olika tillfällen, helt fristående från de här som berör åtalet, har det förekommit sådana identitetshandlingar. Men med tanke på att de är så pass välgjorda kan man ju gissa sig till att mörkertalet är rätt stort.

Polisen kom ligan på spåren i samband med en försäljning av nästan 9 kilo amfetamin. Delar av ligan – tillsammans med två män från Skåne och en från Göteborg – anklagas även för det grova nakotikabrottet.

En av huvudmännen i rätten i dag är en man som under 1980- och 90-talet ledde den så kallade Maskeradligan, som dömdes för flera rån där gärningsmännen ofta var utklädda till poliser. Mannen är idag 56 år gammal. Vid sidan om anklagelserna om grov urkundsförfalskning, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott, är han även misstänkt för föregivande av allmän ställning.

– Den ni kallar för 56-åringen har vid ett antal tillfällen kört en bil, utrustad som civil polisbil. Han har kört med blåljus vid olika situationer, stannat trafiken vid ett antal tillfällen och därigenom gjort sig skyldig till det här brottet. Han har utöver detta haft en polislegitimation i samband med att han grips, säger åklagare Carl Mellberg.

Samtliga misstänkta nekar till brott. Rättegången väntas pågå i åtta dagar, med slutpläderingar planerade till den 19 juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".